Donald Trump l-a dat miercuri, 12 aprilie, în judecată pe Michael Cohen, cerând daune de cel puțin 500 de milioane de dolari.
Într-o plângere depusă la tribunalul federal din Miami, Trump l-a acuzat pe Cohen că nu a păstrat confidențialitatea comunicărilor avocat-client și că a profitat prin „răspândirea de neadevăruri” despre el în cărți și podcasturi.
Trump susține că Cohen l-a numit pe nedrept „rasist” în cartea sa intitulată „Disloyal” și a fabricat conversații cu acesta din perioada în care i-a fost avocat.
„Momentul lansării cărții Disloyal, chiar înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020, sugerează că (Cohen) a intenționat să divulge în mod necorespunzător confidențele (lui Trump) atunci când ar fi fost cel mai profitabil să facă acest lucru”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Lanny Davis, avocatul lui Cohen, a calificat procesul lui Trump drept „frivol”.
„Domnul Trump folosește și abuzează încă o dată de sistemul judiciar ca formă de hărțuire și intimidare împotriva lui Michael Cohen”, a declarat Davis.
Cazul care a adus punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Măsura vine în contextul în care fostul președinte american intensifică atacurile la adresa avocatului său fidel de odinioară, după mărturia depusă de acesta în fața marelui juriu din Manhattan care l-a pus sub acuzare pe Trump.
Cohen a fost avocatul lui Trump timp de peste un deceniu. El a fost, de asemenea, vicepreședinte la Organizația Trump și a fost adesea descris drept omul care îl proteja pe Trump, notează BBC.
Cei doi au avut o dispută majoră după alegerile prezidențiale din 2016, pe măsură ce anchetatorii au început să-i cerceteze pe consilierii lui Trump. Cohen este acuzat că, în 2016, a intermediat o plată de 130.000 de dolari din partea lui Donald Trump pentru a-i cumpăra tăcerea vedetei de filme porno Stormy Daniels, care a declarat că a avut o relație sexuală cu Trump în 2006.
În 2018, Cohen a fost condamnat la trei ani de închisoare, după ce a pledat vinovat pentru acuzații de fraudă și încălcări ale finanțării campaniei federale legale.
După ani de investigații, un mare juriu de stat din Manhattan a înaintat, pe 30 martie, 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale pentru a acoperi 130.000 de dolari în plăți făcute pentru a obține tăcerea actriței Stormy Daniels. Trump a pledat nevinovat pentru toate cele 34 de acuzații.
Motivul pentru care a comis infracțiunea de falsificare a registrelor de afaceri a fost, în parte, acela de a-și „promova candidatura”, potrivit rechizitoriului procurorilor. Următoarea dată când fostul președinte Donald Trump va fi audiat a fost stabilită pentru 4 decembrie, la New York.