”Îl considerăm pe Trump drept partenerul nostru cu care putem negocia”, le-a declarat jurnaliştilor Iuri Uşakov, consilier de politică externă al Kremlinului, înaintea întâlnirii la vârf ce va avea loc luni, în capitala finlandeză Helsinki, notează Agerpres.
”Situaţia în relaţiile bilaterale este foarte proastă. Trebuie început prin ceva pentru a o redresa”, a mai precizat acesta.
Relaţiile ruso-americane se află în cel scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.
Potrivit lui Uşakov, ”obiectivul acestei întâlniri este de a începe o redresare a acestei situaţii negative în relaţiile bilaterale, de a ne pune de acord asupra unor măsuri concrete pentru a le însănătoşi şi de a stabili un nivel mai mult sau mai puţin acceptabil de încredere”.
”Ne-am dori ca aceste negocieri să contribuie la instalarea unui climat care să permită să vorbim despre continuarea contactelor, inclusiv despre eventuale vizite reciproce la Moscova şi Washington”, a adăugat el.
Programul summitului prevede o întâlnire ”tete-a-tete” a celor doi preşedinţi, asistaţi doar de interpreţii lor, urmată de un dejun de lucru cu cele două delegaţii.
”Suntem pregătiţi să examinăm practic toate chestiunile legate de relaţiile bilaterale şi de agenda internaţională”, a spus Uşakov, menţionând că ‘unul din subiectele principale va fi situaţia din Siria, mai ales în contextul prezenţei militare iraniene în această ţară.
Summitul, care care loc pe 16 iulie, ”nu are nicio limită de durată, cel puţin din partea noastră”, a dat asigurări consilierul Kremlinului.
În paralel cu summitul Trump-Putin, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, vor avea la Helsinki prima lor întrevedere, ce se va axa mai ales pe dosare sensibile precum confiscarea unor bunuri imobiliare diplomatice ale Rusiei în SUA.
În acest stadiu nu este prevăzută o declaraţie comună la finalul summitului, dar cei doi preşedinţi vor avea o conferinţă de presă, a mai indicat Uşakov.
”Preşedinţii se vor limita, foarte probabil, la declaraţii verbale privind acordurile obţinute. Însă depinde de ei să decidă”, a mai spus consilierul de la Kremlin.
Cu puțin timp înainte de summit, 12 agenți ai serviciilor secrete ruse au fost incupați în SUA, pentru că au spart conturile de e-mail ale unor politicieni ai Partidului Democrat.