”Nu. Nu. Următoarea întrebare”, a declarat miliardarul republican într-o conferinţă de presă de la Casa Albă, după ce un reporter l-a întrebat dacă ”în orice mod sau formă” i-a cerut lui Comey să renunţe la investigaţia care-l viza pe Flynn.
De asemenea, preşedintele american a dat dovadă de un ton sfidător cu răspunsuri monosilabice şi replica ”următoarea întrebare”.
Aceasta este prima conferinţă de presă a preşedintelui după apariția unui raport al lui James Comey, în care este acuzat că i-a cerut în mod direct să renunţe la investigaţia care-l viza pe Flynn pentru legăturile sale nedivulgate cu Rusia.
În ultima săptămână, Donald Trump a fost implicat în mai multe scandaluri, unul mai mare ca celălalt. Totul a început cu demiterea neașteptată a directorului FBI.
- Concedierea lui James Comey este “cea mai imprevizilă și periculoasă decizie” a lui Donald Trump
- Scrisoarea prin care fostul șef FBI își ia rămas bun de la angajați
- Donald Trump, despre concedierea directorului FBI: “Când lucrurile se vor liniști, îmi vor mulțumi”
A continuat cu primirea ministrului Serghei Lavrov şi ambasadorului Serghei Kisliak în Biroul Oval. În timpul întâlnirii extrem de controversate, preşedintele le-a transmis diplomaţilor ruşi o serie de informaţii clasificate despre un complot al Statului Islamic, care au fost primite de la Tel Aviv.
Acesta s-a apărat, susţinând că are tot dreptul să împartă informaţii clasficate cu reprezentanţii unei ţări care luptă împotriva jihadiştilor ISIS.
- Ruşii au publicat fotografii de la întâlnirea Trump-Lavrov, spre nemulțumirea președinției americane
- Trump ar fi dezvăluit Rusiei informații strict secrete în întâlnirea cu Serghei Lavrov
- Putin se oferă să pună la dispoziția Congresului american transcrierea întâlnirii Lavrov-Trump
Apoi, Trump a recunoscut că l-a demis pe Comey din cauza investigaţiei sale cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, deşi consilierii de la Casa Albă au încercat timp de două zile să vândă altă justificare.
Departamentul de Justiţie a numit inclusiv un procuror special pentru a conduce investigaţia cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale şi posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului.
”Întreaga chestie este o vânătoare de vrăjitori şi nu există niciun pact secret între mine sau campania mea şi agenţii ruşi – dar întotdeauna pot să vorbesc doar pentru mine”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos.
- Analiză CNN: Raportul fostului director al FBI este o amenințare existenţială pentru preşedinţia lui Donald Trump
- Donald Trump i-a cerut directorului concediat al FBI să oprească ancheta în cazul lui Michael Flynn
Anterior, Trump a criticat numirea lui Robert Mueller ca procuror special pentru investigaţia cu privire la Rusia. „Cu toate actele ilegale care au avut loc în campania Clinton & în administraţia Obama, nu a fost nimic niciodată un procuror special!”, a scris preşedintele pe Twitter.
Ca de obicei, acesta nu a prezentat dovezi cu privire la presupusele acţiuni ilegale din timpul administraţiei Obama. ”Aceasta este cea mai mare vânătoare de vrăjitori împotriva unui politician din întreaga istorie americană”, s-a plâns Trump. Democraţii au respins acuzaţiile preşedintelui american, susţinând că este mai degrabă o ”vânătoare a adevărului”.