„Acestea sunt un fel de semnale neoficiale, neclare, de pregătire pentru ceva. Auzim adesea despre «înghețarea conflictului». Președintele Putin a spus ultima dată, pe 19 decembrie, în mod clar în ce condiții suntem gata să vorbim nu despre înghețarea, ci despre încheierea acestui conflict. (…) Dar noua administrație americană nu a dat niciun semn care să ne intereseze”, a spus Nebenzia într-un interviu acordat pentru postul de televiziune Rossia-24, un instrument de propagandă al Kremlinului.
Potrivit lui Nebenzia, Moscova ar fi primit în ultima perioadă și indicii despre dorința conducerii de la Kiev de a negocia asupra încheierii războiului, dar nu poate lua în serios aceste semnale. Ambasadorul rus îi transmite practic președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să cedeze în fața Rusiei. „Cu cât merge mai departe, cu atât condițiile vor fi mai proaste pentru el, iar despre acest lucru i s-a spus cu mult timp în urmă. Depinde de el”, a declarat Nebenzia.
Pe 19 decembrie, la conferința maraton cu presa susținută în scopuri propagandistice, liderul rus Vladimir Putin a dat de înțeles că nu își dorește negocieri de pace, ci doar o discuție în care să-și impună cererile fără condiții prealabile. El s-a referit la un pretins acord discutat la Istanbul, în martie 2022, în primele zile ale invaziei ruse la scară largă în Ucraina și la „realitățile de pe teren”.
Totodată, Putin a spus că nu poate semna un document final cu Zelenski, deoarece nu îl consideră un președinte legitim. Conducerea de la Kiev contestă la rândul său pretinsa realegere a lui Putin în funcția de președinte al Rusiei, în timp ce Zelenski respinge orice acord cu Rusia atât timp cât este condusă de Putin. Această decizie a fost luată ca urmare a anunțului lui Putin cu privire la anexarea în întregime a patru regiuni ucrainene ocupate parțial de armata rusă.
Pe 7 decembrie, Volodimir Zelenski și Donald Trump s-au întâlnit la Paris. După întrevedere, în prezența șefului statului francez, Emmanuel Macron, președintele reales al SUA a cerut un armistițiu în Ucraina. Potrivit jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon, Donald Trump ar fi trebuit să se întâlnească pe 30 decembrie cu Vladimir Putin, dar întrevederea a fost declinată în cele din urmă de liderul de la Kremlin. Anterior, oficialii ruși au făcut mai multe declarații prin care au subliniat că nu sunt interesați de pace în Ucraina.