Miliardarul newyorkez, care visează să se întoarcă în Biroul Oval de la Casa Albă, i-a insultat atât pe preşedintele Joe Biden, cât şi pe Kamala Harris într-un miting ținut sâmbătă în oraşul Prairie du Chien, în Wisconsin, un stat-cheie din Midwest.

„Joe Biden a devenit handicapat mental. Kamala s-a născut aşa. Ea s-a născut aşa”, a declarat Donald Trump, provocând râsete în sală.

Insultele încep să-i deranjeze pe republicani

Candidatul republican la Casa Albă a recidivat duminică. „Joe Biden coruptul a devenit handicapat mental. Trist! Dar mincinoasa de Kamala Harris, cinstit, cred că ea s-a născut aşa. E ceva în neregulă cu Kamala. Nu ştiu ce e, dar îl lipseşte ceva. Iar voi ştiţi, toată lumea ştie”, a declarat el în Pennsylvania, un alt stat decisiv în alegerile prezidențiale programate pe 5 noiembrie în SUA.

Numai că atacurile la persoană nu mai sunt acceptate, nici măcar în Partidul Republican, dedicat cauzei sale. „Cred că cel mai bun drum este să fie atacate ideile sale care distrug ţara (…). Eu nu spun că ea e nebună. Eu zic că ideile ei sunt al dracului de nebune”, a declarat pentru CNN un republican de prim-plan, Lindsey Graham.

Tom Emmer, care-l ajută pe candidatul republican la vicepreședinție J.D. Vance să se pregătească în vederea dezbaterii cu rivalul său democrat Tim Walz, consideră că este mai bine ca tabăra adversă să fie atacată cu privire la programul ei.

„Să ne concentrăm asupra problemelor.  Donald Trump a rezolvat problemele o dată. Ei (democraţii – n.r.) le-au spart. El le va repara din nou”, a adăugat Emmer.

Fostul guvernator al statului Maryland, republicanul Larry Hogan, a fost mai ferm şi şi-a exprimat regretul faţă de o declaraţie „scandaloasă şi inacceptabilă”. „Cred că o insultă nu doar pe vicepreşedintă, dar şi oamenii cu deficienţe mentale”, a denunţat el într-o intervenție la CBS.

Larry Hogan, care nu a votat cu Trump în 2016 şi în 2020, a anunţat că nu îl va alegere nici în 2024.

Retorică tot mai violentă din partea lui Trump

Donald Trump nu o insultă pentru prima oară pe Kamala Harris. În ultimele săptămâni, dar mai ales după ce l-a înlocuit pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump a catalogat-o neîncetat drept „proastă ca noaptea”, „nebună”, „slabă”, „leneşă” şi a spus că a „devenit neagră” din motive electorale.

În contextul în care alegerile americane au loc peste aproape o lună, iar democrata păstrează un uşor avans în sondaje, republicanul este tot mai stârnit împotriva rivalei sale.

Această strategie a insultelor şi exceselor a fost criticată mereu de tabăra democrată. Însă, de această dată, această violenţă nu este acceptată nici de către mai mulţi republicani.

Unii dintre apropiaţii lui Trump îl îndeamnă în public sau în privat să renunţe la această strategie şi să vobească despre economie sau imigraţie, transmite news.ro.

Urmărește-ne pe Google News