Citește și: Alegeri SUA | Donald Trump, candidatul republican la scrutinul din noiembrie. Cele mai grave gafe ale miliardarului

Potrivit Tratatului NATO, „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”. Acest lucru nu ar fi însă respectat de Donald Trump, după cum chiar candidatul republican la președinția a sugerat într-un interviu de 45 de minute acordat The New York Times. El a ridicat întrebări despre angajamentul său despre a apărarea aliaților, în cazul unui atac. De exemplu, întrebat dacă ar ajuta țările baltice în cazul unui atac lansat de Rusia, Donald Trump a dat un răspuns îngrijorător. „Dacă îşi îndeplinesc obligaţiile faţă de noi, atunci răspunsul este da”.

Astfel, Donald Trump a afirmat că, dacă va fi ales președinte, îi va obliga pe aliați să contribuie la acoperirea cheltuielilor suportate de decenii de Statele Unite, va anula tratatele pe care le consideră nefavorabile şi va redefini ce înseamnă să fii partener al SUA. Mai mult, miliardarul este convins că lumea se va adapta la abordarea sa. „Aş prefera să pot să continui” acordurile existente, a afirmat miliardarul, dar numai dacă aliaţii nu mai profită de „generozitatea” Statelor Unite.

Citește și: Donald Trump – miliardarul. Miturile și realitățile despre averea candidatului republican

Trump a recunoscut că abordarea sa faţă de aliaţii şi adversarii Statelor Unite este complet diferită de tradiţiile Partidului Republicani, ai cărui candidaţi de după cel de-al Doilea Război Mondial au pledat mai degrabă ca SUA să fie considerate o țară garantă a păcii o “naţiune indispensabilă”.

„Nu suntem în urmă cu 40 de ani”, a spus Trump, respingând comparaţii între abordarea sa privind politica externă şi cea a lui Richard Nixon.

Totodată, Donald Trump a reiterat ameninţarea că va retrage trupele SUA din lume. „Cheltuim o avere pe armată pentru a pierde 800 de miliarde de dolari”, a afirmat el, invocând ceea ce a numit pierderile comerciale ale SUA. „Nu mi se pare foarte inteligent”, a continuat miliardarul.

Donald Trump a definit în mod repetat interesele globale ale Statelor Unite în termeni puri economici. Rolul Statelor Unite ca garant al păcii, ca forță de disuasine nuleară în fața unor adversari precum Coreea de Nord, ca susținător al drepturilor omului și garand al granițelor aliaților au fost desființate rapid de omul de afaceri și reduse doar la întrebări economice privind beneficiul Statelor Unite, scriu cei de la The New York Times. Niciun candidat la președinție din istoria modernă nu a ordonat prioritățile Americii în acest fel.

Citește și: PORTRET| Donald Trump, un candidat controversat. Omul celebru pentru fraza “Ești concediat” ar putea ajunge la Casa Albă

Donald Trump pare să nu stăpânească deloc politica externă. În ceea ce priveşte ameninţările reprezentate de Coreea de Nord, dar şi în ceea ce priveşte problemele din Marea Chinei de Sud, el a afirmat că desfăşurarea în prealabil de trupe americane în zonă ar fi preferabilă, dar nu obligatori.

„Dacă decidem că trebuie să apărăm Statele Unite, putem desfăşura oricând” de pe teritoriul american, a afirmat Donald Trump, „şi va fi mult mai ieftin”, a continuat el.

Desigur, mulți experți militari contestă această părere, spunând că cel mai bun loc pentru a instala sisteme antirachetă pentru contracararea Coreei de Nord este Japonia sau Peninsula Coreea. Instalarea unor astfel de baze doar în Statele Unite poate fi mai constisitoare, deoarece o parte din costuri sunt acoperite în prezent de națiunile asiatice.

Citește și: Donald Trump și femeile. Cu cine s-a iubit miliardarul

În ceea ce privește situația actuală din Turcia, Donald Trump l-a lăusat pe Recep Tayyip Erdogan, președintele turc care a arestat sau a demis aproximativ 45.000 de oameni în urma tentativei de lovitură de stat. Donald Trump a afirmat că nu i-ar cere niciodată să respecte statul de drept. „Când lumea vede cât de rău este în Statele Unite şi cum începem noi să vorbim despre libertăţi civile, nu cred că suntem un mesager foarte bun”, a subliniat el.

În ceea ce privește războiul civil din Siria, candidatul republican consideră că îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad este mult mai jos pe lista de priorităţi decât combaterea Statului Islamic. „Assad este un om rău. A făcut lucruri îngrozitoare. Dar Statul Islamic reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru Statele Unite”, a explicat el.

Întrebat ce vrea să spună prin sloganul său de campanie „Puneţi America pe primul plan”, Trump a răspuns: „Pentru mine, America pe primul plan este un expresie nouă, modernă. Nu o leg deloc cu trecutul”. Miliardarul a fost întrebat ce înseamnă pentru el, iar după o scurtă pauză a continuat: „Vom avea grijă în primul rând de această ţară, înainte de a ne face griji în legătură cu toţi ceilalţi din lume”.

 

Urmărește-ne pe Google News