În primul său turneu extern, Donald Trump lasă în spate o administrație sufocată de scandaluri. Acum, miliardarul care a promovat sloganul “America pe primul loc” vrea să demonstreze calitățile de lider pe plan extern, cu prilejul întâlnirilor pe care le va avea cu lideri din Arabia Saudită, Israel și teritoriile palestiniene, cu Papa Francisc la Vatican și cu omologi din NATO, la Bruxelles, și din G-7, în Sicilia. Astfel, atenția asupra scandalurilor de pe plan intern se va îndrepta către turneul extern al lui Donald Trump, care începe astăzi cu vizita în Arabia Saudită.

Donald Trump lasă scandalurile la Casa Albă

Capitala SUA este cuprinsă de o adevărată criză de o săptămână. Totul a început cu demiterea neașteptată a directorului FBI. A continuat cu primirea ministrului Serghei Lavrov şi ambasadorului Serghei Kisliak în Biroul Oval. În timpul întâlnirii extrem de controversate, preşedintele le-a transmis diplomaţilor ruşi o serie de informaţii clasificate despre un complot al Statului Islamic, care au fost primite de la Tel Aviv.

Acesta s-a apărat, susţinând că are tot dreptul să împartă informaţii clasficate cu reprezentanţii unei ţări care luptă împotriva jihadiştilor ISIS.

Apoi, Trump a recunoscut că l-a demis pe Comey din cauza investigaţiei sale cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, deşi consilierii de la Casa Albă au încercat timp de două zile să vândă altă justificare.  Departamentul de Justiţie a numit inclusiv un procuror special pentru a conduce investigaţia cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale şi posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului.

Turneul extern al lui Donald Trump, considerat ambițios

Urmează, însă, nouă zile pe care Donald Trump le va petrece în Arabia Saudită, Israel, Belgia, Italia și la Vatican. Astfel, turneul său începe cu o vizită în Orientul Mijlociu.

“Pentru că este vorba despre Orientul Mijlociul nu trebuie să fii un geniu să știi că o să fie ca o vizită pe un teren minat”, a afirmat redactorul-șef de la The Atlantic, Jeffrey Goldberg, pentru Sky News. Acesta consideră că turneul lui Trump ar putea fi… cam mult.

Unii consilieri de la Casa Albă au insistat că Donald Trump este la curent cu situația din Orientul Mijlociu având în vedere că a primit deja la Washington lideri arabi, israelieni și palestinieni. „Modul său de a aborda diplomația, spre deosebire de cel al lui Barack Obama, este de a acorda prioritate relației personale”, a afirmat Michael Singh, consilier de politică externă al fostului președinte republican George W.Bush.

Trump s-a pregătit pentru voiaj stând de vorbă, între alții, cu secretarul de stat Rex Tillerson, ministrul apărării James Mattis, consilierul pentru securitatea națională H.R. McMaster, consiliera adjunctă Dina Powell și cumnatul lui Jared Kushner, înalt consilier prezidențial.

Potrivit unor responsabili apropiați de Trump, acesta stă prost cu atenția și îi plac notele scrise cu o singură pagină și materialele vizuale cum sunt hărțile, tabelele, graficele și fotografiile.

„Îi place să vizualizeze lucrurile. E un constructor, toată viața s-a uitat la planuri de arhitectură”, a explicat un înalt responsabil al administrației. O sursă apropiată de Consiliul securității naționale al Casei Albe a indicat că responsabilii acestuia au grijă să includă numele lui Trump „cât mai des posibil într-un text pentru că dacă se vede menționat continuă să citească”.

Donald Trump, în vizită la Papa Francisc

După vizita în Orientul Mijlociu, Donald Trump va merge la Vatican. Pe 24 mai, el se va întâlni cu Papa Francisc. Întâlnirea dintre cei doi ar putea să fie, însă, una incomodă şi tensionată, având în vedere opoziţia suveranului pontif faţă de politicile promovate de preşedintele american vizavi de protecţia mediului, imigraţie şi criza refugiaţilor.

Papa Francisc şi Donald Trump, pe atunci candidat în alegerile primare republicane, au avut un schimb foarte dur de replici, prin intermediul presei, în februarie 2016.

”O persoană care vrea să construiască ziduri şi nu poduri nu este creştină”, a declarat Papa, la bordul avionului care-l aducea înapoi dintr-o vizită în Mexic. Afirmația Suveranului Pontif l-a înfuriat pe republican, care i-a reproșat că un lider religios nu poate să ”pună la îndoială credinţa unei persoane”.

NATO a impus o limită la discursuri, pentru ca Trump să se poată concentra

De la Vatican, Donald Trump va merge la Bruxelles, unde pe 25 mai are loc summitul NATO, la care va participa și președintele României, Klaus Iohannis. Pentru această întâlnire, surse din blocul militar au afirmat că se va impune o limită de două până la patru minute pentru a putea menţine atenţia preşedintelui american Donald Trump, notează Foreign Policy.

“Este destul de ridicol modul în care se pregătesc să se ocupe de Trump”, a spus o sursă. „Parcă se pregătesc să aibă de-a face cu un copil – cineva cu o atenţie limitată şi cu toane, care nu are nicio informaţie despre NATO, fără niciun interes privind chestiuni politice profunde, fără nimic. Sunt îngroziţi”, a adăugat oficialul.

Primul turneu extern al lui Donald Trump se încheie la summitul G7, care va avea loc pe 26 şi 27 mai la Taormina, în Sicilia.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News