Fostul președinte Donald Trump se va preda azi în Georgia, unde este pus sub acuzare pentru o serie de acuzații privind presupusa sa tentativă de a schimba rezultatele alegerilor din 2020 din acest stat – a patra oară în acest an când fostul președinte se confruntă cu acuzații penale.

Este de așteptat ca Trump să călătorească de la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, spre Atlanta pentru a se preda la faimoasa închisoare din comitatul Fulton.

Înregistrarea lui Trump va fi probabil finalizată rapid, deoarece fostul președinte și avocații săi au negociat deja cu procurorii condițiile procesului.

Trump a fost de acord cu o cauțiune de 200.000 de dolari și cu alte condiții de eliberare, inclusiv cu interdicția de a folosi rețelele sociale pentru a-i viza pe co-inculpați și pe martorii din acest caz.

Al patrulea dosar penal al fostului președinte

Punerea sub acuzare a lui Trump și a celor 18 asociați ai săi este finalul unei anchete complexe și de lungă durată, lansată de procuroarea districtuală Fani Willis, din comitatul Fulton, în februarie 2021.

Va fi a patra oară în acest an când Trump este nevoit să se predea oficialilor locali sau federali.

La începutul lunii, fostul președinte american a fost inculpat sub acuzația federală pentru că a conspirat împotriva SUA în încercările sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

În aprilie, Trump a fost inculpat în New York în dosarul plății făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme porno Stormy Daniels. Ulterior, în luna iunie, Trump a fost inculpat în Florida în dosarul documentelor clasificate găsite la locuința sa din Mar-a-Lago.

Printre inculpații care s-au predat până acum în dosarul din Georgia se numără foștii avocați ai lui Trump Rudy Giuliani, Sidney Powell și Jenna Ellis, care au fost arestați și eliberați miercuri, pecum și John Eastman, un alt fost avocat al lui Trump, care s-a predat marți.

De ce este acuzat Trump

În Georgia, Willis și echipa ei au formulat 41 de capete de acuzare împotriva lui Trump și a asociaților săi, inclusiv fals în acte și șantaj. Trump este vizat de 13 capete de acuzare.

În rechizitoriu se afirmă că suspecții „s-au alăturat cu bună știință și în mod deliberat unei conspirații pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump”.

Actul de acuzare se referă, de asemenea, la inculpați ca la o „organizație criminală”, acuzându-i de o serie de infracțiuni, printre care folosirea de declarații și înscrisuri false, depunerea de documente false, influențarea martorilor, conspirație în vederea fraudării statului, furt și sperjur, notează BBC.

Cea mai gravă acuzație, care vizează încălcarea Legii privind organizațiile corupte, una menită să dezmembreze grupările mafiote din Georgia, poate atrage o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

În vreme ce Trump a fost deja pus sub acuzare pentru tentativa de a anula rezultatele alegerilor la nivel federal, ancheta procuroarei Willis se concentrează în mod special pe Georgia, un stat-cheie în lupta pentru președinția SUA, pe care Trump l-a pierdut la limită.

În ianuarie 2021, Trump a fost înregistrat în timpul unei convorbiri telefonice în care îi cerea secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” 11.780 de voturi, de care ar fi avut nevoie pentru a-l învinge pe Biden în acest stat.

Cel puțin opt „falși electori”, care au semnat un certificat fals în care se susținea că Trump a câștigat alegerile în acel stat, au ajuns la acorduri de imunitate în acest caz după ce au acceptat să fie intervievați de procurorii din comitatul Fulton.

Trump a negat acuzațiile

La momentul punerii sub acuzare, campania lui Trump a descris-o pe procuroarea districtuală drept o „partizană turbată” care a depus „aceste acuzații false” pentru a interfera cu cursa prezidențială din 2024.

„Această ultimă lovitură coordonată de un procuror părtinitor într-o jurisdicție covârșitor democrată nu numai că trădează încrederea poporului american, dar expune și adevărata motivație care a condus la acuzațiile lor fabricate”, se arată în declarație.

Pe propria rețea socială, Truth Social, chiar Trump a criticat ancheta din Georgia – și celelalte trei dosare cu care s-a confruntat – ca fiind motivate politic pentru a influența alegerile prezidențiale din 2024, unde sondajele îl arată la egalitate cu Joe Biden în preferințele americanilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News