Unele planuri ale lui Trump nu se pot realiza într-o singură zi

„Multe lucruri vor fi făcute în prima zi”, a spus Trump la o întâlnire publică cu Tucker Carlson în Phoenix la sfârșitul lunii octombrie.

Unele aspecte ale agendei lui Trump, în special promisiunile sale de a elimina taxele pe bacșișuri, ore suplimentare și beneficii de securitate socială, vor necesita acțiunea Congresului.

Cu toate acestea, multe dintre promisiunile sale semnificative pot fi puse în mișcare prin ordine executive, pe care le va putea emite imediat ce va intra în funcție. De asemenea, va putea emite grațieri și concedia oficiali guvernamentali încă din prima zi.

Imigrația și provocări legale probabile

Unele dintre promisiunile lui Trump care pot fi realizate cel mai ușor sunt legate de imigrație, un domeniu în care Casa Albă și ramura executivă au un cuvânt semnificativ de spus.

În ultimele zile ale campaniei, Trump a subliniat angajamentul său de a începe imediat construirea „celei mai mari forțe de deportare” din istoria națiunii.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile și alte organizații au declarat că vor contesta acțiunile lui Trump în instanță, ceea ce înseamnă că orice începe în prima zi va fi doar începutul unei lupte legale potențial lungi.

Trump a promis, de asemenea, în repetate rânduri să restricționeze eliberarea condiționată, care permite imigranților să locuiască temporar în SUA, adesea din motive umanitare.

El a promovat și afirmații demontate despre „zboruri secrete de migranți”, pe care a promis să le interzică din prima zi. Trump a promis să emită mai multe ordine executive când va prelua funcția, deși unele dintre ele sunt susceptibile de a fi contestate în instanță.

De exemplu, Trump a promis să semneze un ordin executiv care să revoce cetățenia prin naștere, care este consacrată în al 14-lea Amendament al Constituției SUA.

În timpul primarelor republicane, el a promis să ia măsuri executive „interzicând școlilor să promoveze teoria critică a rasei sau nebunia transgender”.

Este probabil ca o astfel de acțiune să reflecte un ordin executiv pe care președintele Joe Biden l-a revocat după ce a preluat funcția, care la acea vreme interzicea guvernului federal și contractorilor federali să desfășoare instruiri la locul de muncă pe „concepte divizive”. Un judecător federal a blocat ulterior interdicțiile privind anumite instruiri.

Concedierea lui Jack Smith, grațierea celor care au participat la atacul Capitoliului din 6 ianuarie

Unele dintre promisiunile lui Trump sunt mai simple și implică concedierea oficialilor guvernamentali pe care nu îi agreează.

Acest lucru îl include pe consilierul special Jack Smith, care în prezent conduce acuzarea Departamentului de Justiție împotriva lui Trump pentru rolul său în insurecția din 6 ianuarie și gestionarea greșită a documentelor clasificate de către Trump.

Smith deja analizează închiderea acestor investigații pentru a respecta o politică de lungă durată a departamentului conform căreia președinții în funcție nu pot fi urmăriți penal.

„L-aș concedia în două secunde”, i-a spus Trump gazdei de radio conservatoare Hugh Hewitt la sfârșitul lunii octombrie.

„Va fi unul dintre primele lucruri abordate”. La o conferință Bitcoin din iulie, Donald Trump a promis, de asemenea, să-l concedieze pe Gary Gensler, președintele Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse, în „prima zi” și să numească un înlocuitor.

Gensler a supărat mulți din comunitatea criptomonedelor, pe care Trump și campania sa i-au curtat în perspectiva alegerilor din 2024.

Trump a promis, de asemenea, să grațieze revoltații din 6 ianuarie „dacă sunt nevinovați”, lucru pe care ar putea să-l facă încă din prima zi în funcție.

Promisiuni din „prima zi” pe care Trump s-ar putea să nu le poată îndeplini

Unele angajamente din „prima zi” sunt pur și simplu imposibil de realizat. Uneori, în timpul campaniei, Trump a promis să „pună capăt inflației” la doar câteva ore după ce va prelua funcția.

Dar nimeni, inclusiv președintele, nu poate reduce de unul singur nivelurile generale de preț stabilite în întreaga economie a SUA.

Rezerva Federală, banca centrală a națiunii, este responsabilă cu monitorizarea inflației și ajustarea ratelor dobânzii în sus sau în jos, după cum este necesar, iar Fed își ia foarte în serios independența politică.

Departe de a pune capăt inflației, economiștii sunt îngrijorați că tarifele extinse ale lui Trump ar putea duce la creșterea și mai mare a prețurilor.

„Începând cu prima zi a noii mele administrații, vom pune capăt inflației și vom face America accesibilă din nou, deoarece prețurile sunt prea mari”, a spus Trump la un miting în Wisconsin în octombrie.

Prețurile au atins niveluri record la începutul administrației Biden, dar de atunci inflația a continuat să se răcească.

Urmărește-ne pe Google News