Încercările fostului lider de la Casa Albă de a anula rezultatul alegerilor din anul 2020, cursă în care l-a avut pe Joe Biden drept contracandidat, au șocat publicul american.

Donald Trump, care riscă să ajungă după gratii și să aibă calitate de inculpat în alte procese penale dacă va pierde, și-a extins gama de atacuri la adresa procedurilor de vot din Statele Unite în ultimele săptămâni și luni.

În ceea ce privește votul în străinătate, fostul președinte american a susținut luni că democrații se folosesc de un program de vot în străinătate pentru expatriați și membri ai armatei pentru a ocoli „orice verificare a cetățeniei sau a identității”.

În cadrul unui miting în Pennsylvania care a avut loc în urmă cu o săptămână, Trump a catalogat drept „stupid” votul anticipat, lansând teorii ale conspirației cu privire la înfrângerea sa în acest stat extrem de important în urmă cu patru ani.

Trump, despre serviciul poștal al SUA: „Incompetent”

Este cunoscut faptul că fostul lider de la Casa Albă nu este un fan al voturilor prin corespondență. De curând, Donald Trump a lansat a criticat serviciul poștal al SUA pe care l-a calificat drept „incompetent” și „nedemn de încredere”, chiar dacă Partidul Republican și-a îndemnat votanții să adopte practica.

Milioanele de migranți fără documente care au intrat în SUA în timpul administrației Joe Biden sunt o problemă de campanie majoră. În plus, tema migranților este folosită pentru a alimenta noi teorii ale conspirației privind frauda electorală.

La începutul lunii în curs, candidatul republican la Președinția SUA le-a solicitat republicanilor din Camera Reprezentanților să folosească amenințarea cu un blocaj guvernamental pentru a adopta o măsură care să presupună prezentarea unei dovezi a cetățeniei pentru înscrierea la vot în alegerile federale.

Demersul a fost în zadar, însă i-a oferit lui Trump și republicanilor o nouă scuză pentru a invoca frauda electorală – chiar dacă este ilegal și extrem de rar ca cei care nu dețin cetățenia să voteze la acest scrutin.

„Dacă nu ar fi existat nicio înșelăciune”

Și în lipsa dovezilor privind neregulile de vot, fostul lider de la Casa Albă se pregătește să lanseze argumente pentru a demonstra că alegerile au fost în mod fundamental nedrepte.

În plus, Donald Trump i-a învinuit pe democrați că au „trișat” atunci când vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a intrat în cursa pentru Casa Albă, în luna iunie.

„Dacă nu ar fi existat nicio înșelăciune – dacă Dumnezeu ar fi coborât de sus și ar fi spus «Voi fi numărătorul vostru de voturi pentru aceste alegeri», aș fi părăsit acest podium chiar acum”, a spus Trump duminică, la un miting în Pennsylvania.

Începând din anul 2020, Partidul Republican a fost reorganizat – de sus în jos – pentru a susține declarațiile false ale lui Trump potrivit cărora frauda electorală este un flagel pentru politica americană.

„Alegeri libere, corecte și sigure”

Echipa de campanie a lui Trump și Comitetul Național Republican susțin că au alcătuit o rețea formată din circa 175.000 de observatori și voluntari la urne, ca parte a unei preocupări privind „integritatea alegerilor”.

În Georgia, o comisie electorală de extremă-dreapta a adoptat noi reguli, iar democrațiilor le este teamă că ar putea fi utilizate pentru a submina încrederea în rezultate, dacă fostul președinte american pierde acest stat deosebit de important.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a stârnit indignare în urmă cu o săptămână, după ce a promis să valideze alegerile din acest an și să „respecte Constituția” doar dacă sunt „alegeri libere, corecte și sigure”.

Urmărește-ne pe Google News