„Nu am știut că este de culoare până acum câțiva ani, când s-a întâmplat să devină de culoare și acum vrea să fie cunoscută ca fiind de culoare. Așa că nu știu. Este indiană? Sau este de culoare?”, a declarat Donald Trump miercuri la convenția Asociației Naționale a Jurnaliștilor de Culoare din Chicago.

„Dar știți ce, eu am respect pentru oricare, dar ea evident că nu, pentru că a fost indiană până la capăt, iar apoi, dintr-odată, a făcut o cotitură și a devenit, a devenit o persoană de culoare”, a adăugat Trump.

Kamala Harris, care este de origine indiană și jamaicană, s-a autoidentificat de mult timp ca fiind atât de culoare, cât și asiatică. Ea este prima persoană de culoare și prima persoană asiatică americană care ocupă funcția de vicepreședinte.

Reacția Kamalei Harris

La câteva ore după comentariile republicanului, Harris a declarat, în cadrul unei întâlniri la Houston, că remarcile acestuia au fost „încă o reamintire” a modului în care au arătat cei patru ani sub conducerea fostului președinte.

„A fost același vechi spectacol de dezbinare și lipsă de respect. Poporul american merită mai mult. Merităm un lider care să înțeleagă că diferențele noastre nu ne dezbină – ele sunt o sursă esențială a forței noastre”, a spus democrata.

O reacție a venit și din partea Casei Albe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre, care a declarat că nimeni „nu are dreptul să spună cuiva cine este, cum se identifică. Acesta nu este dreptul nimănui”.

Donald Trump are o istorie în care își atacă adversarii pe criterii rasiale. El l-a acuzat în mod fals pe Barack Obama, primul președinte de culoare al Statelor Unite, că nu s-a născut în SUA.

De asemenea, el a afirmat în mod fals despre Nikki Haley, fostă ambasadoare la ONU și adversara sa în alegerile primare republicane, că aceasta nu poate fi președintă pentru că părinții săi nu erau cetățeni americani când s-a născut.

În declarațiile de miercuri, republicanul a mai spus despre Harris că aceasta a picat examenul de barou la începutul carierei sale juridice.

„Vă prezint doar faptele. Nu a trecut examenul de barou și nu credea că îl va trece, și nu credea că îl va trece vreodată și nu știu ce s-a întâmplat. Poate că l-a trecut”, a afirmat Trump.

Kamala Harris a absolvit Facultatea de Drept Hastings a Universității din California în 1989. New York Times a relatat că ea a picat la prima încercare și a trecut la a doua. Baroul de Stat din California spune că mai puțin de jumătate dintre cei care susțin examenul trec de prima încercare.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News