Actualul președinte al SUA are o relație ceva mai complicată cu Alianța Nord-Atlantică, după ce, în timpul campaniei electorale, a promis că va tăia finanţarea americană destinată apărării altor aliaţi, dar și că ia în calcul să nu respecte articolul 5 al Tratatului NATO.
Aceste propuneri controversate se distanțează de politica dusă de preşedinţii precedenţi şi au atras poziţii critice atât din partea democraţilor, cât şi a republicanilor. În același timp, aliaţii europeni şi-au exprimat teama că singurul care va avea de câştigat de pe urma unei asemenea politici ar putea să fie preşedintele rus Vladimir Putin.
Casa Albă a anunţat printr-un comunicat că Donald Trump şi Jens Stoltenberg ”au discutat inclusiv despre cum pot fi încurajaţi aliaţii pentru a-şi atinge promisiunile de finanţare a Apărării”.
”Preşedintele Trump a acceptat să participe în luna mai la o întâlnire a liderilor NATO în Europa”.
De asemenea, cei doi ai discutat inclusiv despre o ”potenţială soluţie paşnică pentru conflictul de la graniţa ucraineană”, după ce în ultima săptămână au reizbucnit ostilităţile dintre forţele guvernamentale şi insurgenţa pro-rusă din Donbas.
Peste 40 de persoane şi-au pierdut viaţa doar în ultima săptămână, în vreme ce aproximativ 10.000 de militari şi civili au murit în ultimii doi ani şi jumătate de lupte în estul Ucrainei.
Tot în luna mai, Donald Trump va participa și la summitul G7, ce se va desfășura în Italia. Aceasta va fi prima vizită în Europa a noului lider de la Casa Albă.