Potrivit istoriei și a calculelor făcute de analistului electoral Nate Silver, candidatul care câștigă Pennsylvania are șanse de peste 90% să câștige Casa Albă, notează BBC. Iar pentru a reuși în Pennsylvania, atât Kamala Harris, cât și Donald Trump au cheltuit o sumă impresionantă de bani pentru campania lor.

Un raport oferit de AdImpact, la cererea BBC, arată că democrata Harris a investit 99 de milioane de dolari în publicitatea sa, în timp de Donald Trump ține pasul cu 89 de milioane de dolari.

Kamala Harris a cheltuit o sută de milioane de dolari pentru campania din Pennsylvania, în timp ce Donald Trump „doar” 90. Sursa foto: BBC

Ambele echipe, atât cea a lui Harris, cât și cea a lui Trump, au consumat resurse enorme în Pennsylvania. Publicitate televizată a „înghițit” mai mulți bani în Pennsylvania decât în oricare alt stat. Prezența lui Trump și Harris este regulată.

Harris și-a prezentat colegul de alergare, Tim Walz, la un miting din Philadelphia. Și-a petrecut zile întregi pregătindu-se pentru dezbaterea prezidențială din Pittsburgh. Ea a ținut un discurs economic de vârf acolo acum două săptămâni.

Sâmbăta trecută, Trump a organizat un miting masiv la Butler, unde în iulie a fost aproape asasinat. Miercuri, a fost în orașul natal al lui Biden, Scranton și Reading.

De ce este Pennsylvania un stat-cheie în lupta electorală din SUA

Cu cele 19 voturi electorale, Pennsylvania – al cincilea cel mai populat stat din SUA – este pilonul de bază al alegerilor electorale.

Dacă democrații câștigă Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, împreună cu un district al Congresului din Nebraska, Kamala Harris este următoarea președinte. Dacă republicanii poartă Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia, Trump se întoarce la Casa Albă anul viitor.

Pennsylvania nu este doar cel mai valoros stat, ci poate fi văzut și ca un microcosmos al SUA în ansamblu, din cele mai importante trei puncte: demografic, economic și politic.

Este un fost stat de producție care a făcut tranziția către industrii și afaceri mai noi, dar are un sector energetic mare din cauza zăcămintelor sale abundente de șisturi bituminoase. De asemenea, agricultura rămâne încă a doua cea mai mare industrie din stat.

Majoritatea populației este albă, dar există comunități de imigranți în creștere. Unele zone, cum ar fi Allentown – orașul fabrică al clasei muncitoare – sunt acum în majoritate hispanice. Populația neagră a statului, la 12%, este puțin sub totalul SUA de 13%.

În ceea ce privește politica, cele două mari zone urbane ale statului, Philadelphia și Pittsburgh, îi favorizează puternic pe democrați. Între cele două se află întinderi vaste de teritoriu rural unde domină republicanii. Iar suburbiile, care odinioară erau conservatoare de încredere, sunt acum înclinate spre stânga.

Președintele Joe Biden a câștigat statul cu aproximativ 80.000 de voturi în 2020. Donald Trump a câștigat alegerile din Pennsylvania din 2016 cu aproximativ 40.000 de voturi mai mult decât Hillary Clinton.

Sondajele actuale pun pe jar cursa dintre Harris și Trump. Potrivit sondajului 538/ABC News, Harris deține un avans cu mai puțin de un procent, o diferență care oricând se poate anula.

Urmărește-ne pe Google News