„Vom discuta cu Putin şi vom discuta cu Zelenski şi cu reprezentaţii Ucrainei. Trebuie să oprim asta, este un măcel”, a spus Trump într-o conferinţă de presă ținută la reşedinţa sa Mar-a-Lago, în Florida.
Întrebat dacă, în opinia sa, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru a se ajunge la pace, Trump a evitat să dea un răspuns direct, afirmând doar că mare parte din teritoriul ocupat de armata rusă a fost redus la stadiul de ruine şi moloz şi va fi nevoie de un secol pentru a fi reconstruit. „Adică sunt oraşe unde nicio clădire nu mai stă în picioare, este un loc în ruine”, a spus el.
Trump a mai spus că a văzut imagini cu câmpuri de luptă pline cu cadavre, care-i amintesc de fotografiile groaznice din timpul Războiului Civil American (1861-1865).
Totuşi, președintele reales al SUA nu a dat nici de data aceasta detalii despre modul în care intenționează să pună capăt războiului din Ucraina.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută revistei Time, care l-a desemnat personalitatea anului 2024, Donald Trump a susţinut că are un „plan foarte bun”, dar nu a dezvoltat subiectul.
Emisarul său numit pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, a propus acum câteva luni un plan care prevede îngheţarea liniilor frontului pe amplasamentele actuale şi forţarea conducerii de la Kiev şi a regimului de la Moscova să se aşeze la masa negocierilor. În cazul în care Rusia refuză discuțiile de pace, Kellogg propune sporirea sprijinului militar pentru Ucraina.
Trump s-a întâlnit pe 7 decembrie, la Paris, cu președintele francez Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski și a cerut un armistițiu în Ucraina. „Zelenski şi Ucraina ar dori să facă o înţelegere şi să oprească nebunia”, a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social, susținând că Ucraina a pierdut aproximativ 400.000 de soldaţi, morţi sau răniţi, iar Rusia – 600.000 de soldaţi.
Potrivit ziarului american The Wall Street Journal, Trump i-ar fi sugerat lui Macron ca eventualul armistițiu din Ucraina să fie monitorizat de trupe europene, ca o formă de garanţie de securitate pentru a preveni o nouă agresiune militară rusă.
Pe de altă parte, filozoful ultranaționalist rus Aleksandr Dughin, un promotor al imperialismului Moscovei, respinge ideea încheierii unui acord de pace în Ucraina, pe motiv că un astfel de deznodământ ar echivala cu o înfrângere pentru Rusia.
În același timp, ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a cerut armatei sale să fie pregătită de un război cu NATO „în următorii zece ani”.