Într-un interviu pentru revista Time, Donald Trump a susținut că va discuta despre încetarea programelor de vaccinare pentru copii.
„Vom avea o mare discuție. Rata autismului este la un nivel pe care nimeni nu l-a crezut vreodată posibil. Dacă vă uitați la lucrurile care se întâmplă, există ceva care le cauzează”, a afirmat Trump.
Apoi, întrebat dacă va elimina programele de vaccinare, președintele ales al SUA a răspuns: „S-ar putea, dacă eu cred că este periculos, dacă eu cred că nu sunt benefice, dar nu cred că va fi prea controversat în cele din urmă”.
Anterior, Trump a sugerat că vaccinurile ar putea fi legate de autism.
„Vreau să văd cifrele. La sfârșitul studiilor pe care le facem și vom face totul, vom ști ce este bine și ce nu este bine”, a spus el în trecut.
De-a lungul timpului, grupurile de antivacciniști au folosit acest narativ pentru a-i convinge pe oameni să nu-și mai vaccineze copiii. Asta după ce un medic britanic, Andrew Wakefield, a publicat în 1998 un studiu care a fost retras, dar și profund discreditat.
Grupul de susținere a autismului Autism Speaks subliniază însă că „rămâne aliniat cu consensul științific, care confirmă că vaccinurile nu provoacă autism”.
„Există o meta-analiza gigant din 2014 făcută pe mai mult de 1.200.000 de copii care demonstrează clar lipsa de legătură între vaccin și autism”, a explicat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie pentru Libertatea.