”În timp ce Rusia, China, alte state, grupări străine sau persoane încercau în mod consistent să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituţiilor noastre guvernamentale, a companiilor şi organizaţiilor – inclusiv în sistemul Comitetului Naţional Democratic – nu a existat absolut nicio consecinţă asupra rezultatelor alegerilor, pentru că nu am văzut nicio manipulare a maşinilor de votare”, a declarat Donald Trump după o întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de securitate, care au acuzat Rusia de implicare în procesul electoral din Statele Unite.
Rusia a negat vehement toate acuzaţiile, iar Donald Trump a condamnat sancţiunile anunţate de Washington pentru implicarea hackerilor ruşi în alegerile prezidenţiale, într-o încercare de a îndrepta balanţa electorală spre controversatul miliardar.
De altfel, chiar și acum, Donald Trump nu a acuzat specific Rusia pentru atacurile informatice. Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu șefii serviciilor de informații, el a afirmat că toate acuzaţiile lansate împotriva hackerilor ruşi reprezintă o ”vânătoare de vrăjitoare”, care este orchestrată de adversarii săi politici ruşinaţi că au pierdut alegerile.
Donald Trump a anunat un plan”anti-hacking”
În același timp, Donald Trump a promis de asemenea un plan împotriva atacurilor cibernetice, în primele 90 de zile ale mandatului său, urmând să creeze o echipă de lucru în acest sens.
Donald Trump, care a fost însoțit de membrii echipei sale, a fost informat de înalții responsabili din administrația Obama, inclusiv șefii CIA, FBI și Direcției Naționale de Informații. „A fost o reuniune constructivă cu liderii comunității de informații”, a afirmat Trump, precizând ca are un „imens respect” pentru membrii acestor servicii.
Citește și: CIA a identificat oficialii ruși din spatele atacurilor informatice