„Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Ei avansează în Rusia. Veți avea al treilea război mondial”, a spus fostul președinte american într-un discurs ținut la conferința Asociației Gărzii Naționale din SUA, în Detroit.

Trump s-a prezentat din nou drept singurul lider capabil să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina și, mai nou, să prevină izbucnirea celui de-al treilea război mondial. „Chiar înainte de a intra în Biroul Oval, la scurt timp după ce voi câștiga președinția, voi rezolva războiul teribil dintre Rusia și Ucraina și o voi face foarte repede”, a spus el.

De asemenea, Trump a promis că va insista ca aliații europeni din NATO să aloce bugete mai mari pentru apărarea lor, susținând că SUA pierd prea mulți bani pentru protejarea bătrânului continent.

Ammar Moussa, un director de campanie pentru Kamala Harris, a fost contactat pentru a comenta declarațiile fostului președinte american. „Nu putem avea încredere în Trump că ne va menține în siguranță, dar vicepreședinta Harris este un lider dovedit pe scena mondială și își va folosi experiența pentru a asigura securitatea Americii, pentru a ne învinge adversarii și a fi alături de aliații noștri din întreaga lume”, a declarat acesta, citat de USA Today.

Anterior, Donald Trump a declarat pentru Fox News că i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că se confruntă cu o „mașină de război” care i-a învins pe Napoleon şi Hitler. „Vă confruntați cu o maşină de război. Asta fac ei (ruşii – n.r.), duc războaie. L-au învins pe Hitler. L-au învins pe Napoleon. Trebuie să terminăm cu acest război”, a susținut Trump că i-ar fi spus lui Zelenski într-o convorbire telefonică purtată pe 19 iulie. Kremlinul a salutat imediat această declarație.

La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat marți că ofensiva din Kursk face parte dintr-un plan de a forța Rusia să pună capăt războiului. Președintele ucrainean s-a angajat totodată să trimită un plan de pace în SUA. Planul ar urma să ajungă în septembrie pe birourile președintelui Joe Biden, vicepreședintei Kamala Harris, candidata democraților la Casa Albă, și fostului președinte Donald Trump.

Urmărește-ne pe Google News