• Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a supravieţuit unei tentative de asasinat sâmbătă, după ce a fost împușcat în ureche în timpul unui miting, în Butler, statul Pennsylvania.

Tentativele de asasinare a preşedinţilor americani au fost, în trecut, un magnet pentru conspiraţii.

Asasinarea lui John F. Kennedy, în noiembrie 1963, este cel mai cunoscut caz. A fost primul care s-a desfăşurat în timp real, aşa că nu este surprinzător că au înflorit zvonuri nefondate.

Dar ceea ce a ieşit în evidenţă acum este modul în care această frenezie a cuprins toate părţile spectrului politic.

Nu s-a limitat la grupuri de susţinători politici. A intrat în mod activ ca recomandare în fluxurile „Pentru tine” ale utilizatorilor, în timp ce aceştia încercau să înţeleagă ce s-a întâmplat. Şi adesea a fost vorba de postări ale utilizatorilor care au cumpărat bife albastre, oferindu-le o proeminenţă mai mare, notează BBC.

„Pare o mare înscenare”

Ca întotdeauna, teoriile conspiraţiei au început uneori cu întrebări legitime şi confuzie, axate pe presupuse deficienţe de securitate.

Mulţi utilizatori s-au întrebat, în mod firesc, cum s-a putut întâmpla acest lucru, cum a reuşit atacatorul să ajungă pe acoperiş sau de ce nu a fost oprit.

Un nou termen în procesul lui Vlad Pascu, la un an de la accidentul în care doi tineri au fost uciși cu mașina. Instanța va decide și dacă Pascu scapă de arestul preventiv
Recomandări
Un nou termen în procesul lui Vlad Pascu, la un an de la accidentul în care doi tineri au fost uciși cu mașina. Instanța va decide și dacă Pascu scapă de arestul preventiv

În acest vid a pătruns puternic un val de neîncredere, speculaţii şi dezinformare.

„Pare o mare înscenare”, spunea o postare pe X care a adunat un milion de vizualizări.

„Nimeni din mulţime nu fuge sau nu se panichează. Nimeni din mulţime nu a auzit o armă adevărată. Nu am încredere”, a scris utilizatorul, care avea menționat în descrierea profilului că este o persoană de pe coasta de sud-vest a Irlandei. De atunci, a fost etichetat cu o notă pe X care arată că împuşcăturile au fost reale.

Imaginea „prea perfectă” care a amplificat speculațiile

Conspiraţiile au fost amplificate şi de imaginile care au apărut după acele clipuri iniţiale. În special, este vorba de o fotografie realizată de fotograful Associated Press Evan Vucci, care l-a surprins pe Donald Trump însângerat ridicând pumnul în aer după ce a fost luat de agenții Serviciului Secret în urma tentativei de asasinat.

Un cont YouTube cu sediul în SUA a susținut că fotografia este „prea perfectă” şi a descris modul în care s-au obţinut „steagul poziţionat perfect şi tot restul”.

„Pare o mare înscenare”. Teoriile conspirației s-au răspândit după atacul asupra lui Donald Trump. Fotografia care a amplificat speculațiile
Momentul în care Donald Trump s-a ridicat și cu pumnul în aer a strigat „Luptă!”. Foto: Profimedia
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, despre ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk: „Putin și-a pierdut dezinvoltura”. Ce efecte are incursiunea în Rusia
Recomandări
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, despre ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk: „Putin și-a pierdut dezinvoltura”. Ce efecte are incursiunea în Rusia

Postarea a ajuns la aproape un milion de vizualizări – dar a fost ulterior ştearsă de persoana care a distribuit-o. Într-o postare separată, utilizatorul a transmis că „este important să te corectezi dacă greşeşti”.

Alţii au subliniat faptul că, în timp ce se trăgeau focurile de armă, Trump ridica mâna pe scenă. Ei s-au folosit acest lucru pentru a sugera că evenimentul a fost înscenat, deşi nu există nicio dovadă care să sugereze acest lucru.

„Înscenare pentru a obţine simpatie? Nu poţi avea încredere în aceşti oameni deloc şi nu, nu am de gând să mă rog pentru el”, a scris un alt internaut din SUA.

„Ordin de la CIA”, „cu implicarea lui Obama”

Un alt exemplu este o postare de pe un cont localizat în SUA, cu un istoric de partajare a unor afirmaţii nefondate, care a scris: „Acesta este preţul pe care îl plăteşti atunci când dobori pedofilii satanici de elită”.

Este o aluzie la teoria conspiraţiei QAnon, care sugerează că Trump duce un război secret împotriva unui stat profund (deep state) – o coaliţie obscură de servicii de securitate şi de informaţii, ascunsă la vedere, care încearcă să îi contracareze fiecare mişcare.

Fără nicio dovadă care să susţină această idee, conspiraționiștii au continuat apoi să sugereze că „ordinul” pentru asasinat „a venit probabil de la CIA” şi i-au acuzat pe Barack Obama, Hillary Clinton şi Mike Pence de implicare.

Data la care poștașii încep distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. De unde ridică documentul cei care nu sunt găsiți acasă
Recomandări
Data la care poștașii încep distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. De unde ridică documentul cei care nu sunt găsiți acasă

Nu există nicio dovadă care să susţină aceste afirmaţii, dar postarea a fost văzută de 4,7 milioane de ori.

Congresmen: „Ordin de la Biden”

Nu doar persoanele care nu îl plac pe Trump sugerează că a fost o înscenare, ci şi cele care îl susţin şi care afirmă că acest lucru face parte dintr-o teorie a conspiraţiei.

Politicienii aleşi s-au implicat şi ei. Congresmenul Mike Collins, un republican din Georgia, a postat pe 14 iulie pe contul său de X că „Joe Biden a dat ordinele”.

Election 2024 TrumpIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

El a răspuns la un comentariu pe care preşedintele Biden l-a făcut la începutul săptămânii, în care spunea că îl pune pe „Trump în vizor”, referindu-se la dezbaterea lor electorală din 27 iunie.

Se pun întrebări legitime şi cu privire la limbajul folosit pentru a-l descrie pe Trump de către alţi politicieni şi mass-media. Unii dintre susţinătorii lui Trump susţin că acest limbaj a inflamat tensiunile şi a contribuit la această tentativă de asasinat. Dar a sugera că acest lucru a fost ordonat de preşedintele Biden este o cu totul altă treabă.

Postarea lui Collins are mai mult de 15 milioane de vizualizări pe X, dar de atunci a fost etichetată cu o notă a comunităţii, care spune că nu există nicio dovadă că Biden a fost implicat în vreun fel și că remarca sa a fost scoasă din context.

Un jurnalist italian, acuzat pe X că ar fi fost atacatorul

FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind cel care a încercat să-l ucidă pe Trump. Tânărul a fost împuşcat şi ucis de Secret Service.

Înainte ca FBI să-l numească pe atacator Thomas Matthew Crooks, reputaţia altor persoane a fost distrusă, cum ar fi comentatorul de fotbal Marco Violi, care a fost identificat în mod eronat pe X drept atacatorul lui Donald Trump,

Jurnalistul italian a postat pe Instagram în toiul nopţii, din Italia, pentru a spune că a văzut afirmaţiile total false că ar fi membru al Antifa – o afiliere liberă de activişti în majoritate de extremă stânga – şi că ar fi în spatele atacului.

Aceste afirmaţii neadevărate au avut milioane de vizualizări pe X în momentul în care el a încercat să clarifice situaţia pe Instagram.

Foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

parpalache   •   15.07.2024, 19:24

Nu bre!Tragatorul ori a fost agentul lui Putin,ori un terorist din„Statul Islamic”!

HOPAHPO   •   15.07.2024, 15:03

Nu avem nici o explicatie plauzibila cu atentatul . Cum se poate ca un baiat de 20 de ani sa urce pe un acoperis la nici 100 de metri de la tribuna cu o pusca si nimeni sa nu masuri .Acum cand se folosesc drone care pot sa cuprinda o arie foarte mare si nu este nevoie ca cineva sa survoleze cu un elicopter . Nu ai explicatie pentru acesta fapt . La fel si cu declaratia unui participant la manifestatie care au aratar serviciului secret a lui Tramp ca ai o persoana pregatindu se de un atac , dar nu s au luat masuri .De ce ? eu nu cred ca acel tanar a tras , deoarece atingerea urechi a fost la miza inscenarii . Stim cu totii ca urechea este traversata de vase sangvine foarte mici si mai ales la partea de sus , ai putine vase care nu sangereaza mult , lobul urechii este mai sensibil .Tramp zice ca a curs mult sange , dar nu se vede si apoi nimeni nu a incercat sa i taponeze urechea pentru a nu sangera . De ce ? As ruga pe cei care citesc sa vada video cu Tramp in acele minute .

Madalin2   •   15.07.2024, 14:46

Conspiratii sau nu, in SUA se contureaza o regula: Orice candidat care NU VREA sa intre intr-un razboi(JFK Vietnam), care VREA SA OPREASCA un razboi(Trump Ucraina), (Lincoln sud vs nord), sau care vrea sa limiteze puterile CIA,FBI,Pentagon este ucis de un asasin "singuratic" sau nu este candidat republican sau democrat si nu i se da nici o sansa de promovare in media.Cand lucrurile se repeta in acelasi stil nu mai ai cum sa tipi conspiratie.DAR! Cel mai important....O tara care vrea binele propriului popor nu vinde mitraliere la magazin iar SUA ESTE SINGURA TARA CARE O FACE iar epidemia de arme de foc din SUA este o mizerie pe care NIMENI NU O CONDAMNA DE FRICA SUA si care reflecta statusul unei tari inecata intr-un fals sentiment de exceptionalism care face din oameni criminali.Li se dau arme, le sunt "hranite" mintile cu ura si apoi se intreaba pe sine insisi intr-un fel ipocritic si mincinos de ce exista asa ceva....Pentru ca voi o lasati intentionat asa!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Putin, decizie radicală după incursiunea ucrainenilor: Rusia își retrage o parte din trupele din Ucraina
Știrileprotv.ro
Putin, decizie radicală după incursiunea ucrainenilor: Rusia își retrage o parte din trupele din Ucraina
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Libertateapentrufemei.ro
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
A rezervat un sejur all inclusive pe litoralul românesc, dar a trăit un șoc. Experiența unei turiste i-a lăsat mască pe mulți. “Gem și miere la borcan”
FANATIK.RO
A rezervat un sejur all inclusive pe litoralul românesc, dar a trăit un șoc. Experiența unei turiste i-a lăsat mască pe mulți. “Gem și miere la borcan”
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
GSP.RO
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
FANATIK.RO
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
Orangesport.ro
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină şofer de TIR, iar Dani trecea în clasa a 12-a
Observatornews.ro
Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină şofer de TIR, iar Dani trecea în clasa a 12-a
Horoscop 14 august 2024. Berbecii au parte de o zi pentru care vor simți nevoia să fie recunoscători, pentru că aduce o energie specială
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2024. Berbecii au parte de o zi pentru care vor simți nevoia să fie recunoscători, pentru că aduce o energie specială

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI