Donald Trump “aprobă proiectul de lege şi intenţionează să îl semneze”, după ce a luat la cunoştinţă ultima versiune a textului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, într-un comunicat. Anunțul clarifică astfel intențiile preşedintelui american, care avea de ales între a semna textul, căruia i s-a opus ferm, sau a-l bloca prin veto. Congresul ar fi putut, însă, să treacă peste veto, revotând textul cu o majoritate de două treimi.
Moscova a anunţat deja că va riposta la adoptarea de noi sancţiuni. Cu toate acestea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov i-a spus secretarului american de Stat Rex Tillerson, la telefon, că Rusia este în continuare dispusă să normalizeze relaţiile cu SUA şi să coopereze în dosarele majore, scrie Reuters.
Pe de altă parte, Moscova a ordonat Washingtonului să-și reducă personalul diplomatic din Rusia până la 1 septembrie la 455 de oameni, acesta fiind numărul de diplomați ruşi rămaşi în SUA după ce administrația Obama a expulzat zeci de diplomați, în decembrie.
Nu este clar până în acest moment câţi diplomaţi americani şi alţi angajaţi vor fi nevoiţi să plece din ţară sau din funcţie, dar agenţia Interfax, care citează surse apropiate dosarului, afirmă că “sute” de oameni vor fi afectaţi.
O sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că Statele Unite vor decide la ce posturi renunţă, fie că acestea sunt ocupate de cetăţeni americani sau ruşi. Un oficial de la Ambasada SUA din Moscova, citat sub acoperirea anonimatului, a declarat că reprezentanţa are aproximativ 1.100 de angajaţi, diplomaţi şi personal auxiliar.