Discuția dintre Zelenski și Trump a avut loc, totodată, pe fondul îngrijorărilor din Europa cu privire la politica lui față de războiul din Ucraina, în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

Zelenski a anunțat pe rețeaua X că a vorbit cu candidatul republican despre „importanța vitală a sprijinului bipartizan și bicameral” al Statelor Unite pentru Ucraina.

De asemenea, liderul ucrainean a menționat că cei doi au convenit asupra unei viitoare întâlniri „personale” pentru a discuta despre pacea cu Rusia.

„Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru ajutorul acordat în consolidarea capacității noastre de a rezista terorii rusești. Atacurile rusești asupra orașelor și satelor noastre continuă în fiecare zi. Am convenit cu președintele Trump să discutăm în cadrul unei întâlniri personale ce pași pot face pacea echitabilă și cu adevărat durabilă”, a precizat liderul de la Kiev.

În același timp, Zelenski l-a felicitat pe Trump pentru nominalizarea republicană și a condamnat tentativa de asasinat împotriva sa din urmă cu o săptămână.

La rândul său, Trump a publicat un mesaj pe rețeaua sa Truth Social în care a precizat că a avut „o convorbire telefonică foarte bună” cu Volodimir Zelenski.

„Președintele Zelenski al Ucrainei și cu mine am avut o convorbire telefonică foarte bună mai devreme astăzi. M-a felicitat pentru o Convenție Națională Republicană foarte reușită și pentru faptul că am devenit candidatul republican la funcția de președinte al Statelor Unite”, a transmis Donald Trump.

„A condamnat odioasa tentativă de asasinat de sâmbăta trecută și a remarcat faptul că poporul american s-a reunit în spiritul unității în aceste vremuri”, a adăugat candidatul republican.

„Îl apreciez pe președintele Zelenski pentru că mi-a întins o mână pentru că eu, ca viitor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a costat atât de multe vieți și a devastat nenumărate familii nevinovate. Ambele părți vor fi capabile să se reunească și să negocieze un acord care să pună capăt violenței și să deschidă calea spre prosperitate”, a mai susținut Donald Trump.

De la invazia lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022, Donald Trump a declarat în mod repetat că ar putea pune capăt conflictului într-o zi, dar rămâne neclar cum ar face acest lucru.

În cadrul dezbaterii prezidențiale din 27 iunie, Trump a declarat că termenii lui Putin pentru un acord – care ar include cedarea de către Ucraina a celor patru teritorii ocupate în prezent de Rusia – sunt „inacceptabili”. Fostul președinte și aliații săi au criticat, în același timp, trimiterea de ajutor militar american la Kiev.

Discuția telefonică dintre cei doi are loc la cinci ani după cea în care Trump a făcut presiuni pentru ca Zelenski să îi investigheze pe rivalul său politic Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter. Acel „telefon perfect”, după cum l-a descris republicanul, a dus la prima sa punere sub acuzare.

Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru BBC din 18 iulie că, dacă Trump va fi reales, colaborarea cu el va fi „o muncă grea, dar noi (ucrainenii) suntem muncitori”.

De asemenea, el a susținut că este gata să lucreze cu oricine va fi ales președinte al SUA pentru a învinge Rusia.

Urmărește-ne pe Google News