Trump a declarat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va fi ales din nou președinte al SUA, fără a preciza pașii pentru încheierea unui acord de pace între Kiev și Moscova.
Candidatul republican în alegerile din noiembrie 2024 din SUA ar fi declarat, de asemenea, că el crede că atât Moscova, cât și Kievul „vor să salveze aparențele, vor o cale de ieșire”, susținând că ucrainenii din teritoriile aflate sub ocupație ar fi de acord să facă parte din Rusia.
Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat Donbasul în 2014.
În 2022, Rusia a ocupat, de asemenea, părți din regiunile Herson și Zaporojie, pe care le-a anexat, împreună cu Donbasul, în cadrul unor referendumuri “de fațadă”, după cum le-a catalogat Occidentul și Kievul.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că Ucraina nu va ceda teritorii în schimbul încheierii păcii.
„Se pare că Donald Trump a avut deja aceste 24 de ore o dată, în timpul mandatului său. Eram în război, nu un război pe scară largă, dar eram în război și, după cum presupun, el a avut acel timp la dispoziție, dar trebuie să fi avut alte priorități”, a declarat Zelenski, într-un interviu acordat ABC News, pe 9 iunie.
Zelenski a prezentat planul de pace în zece puncte al Ucrainei la un summit G20 din noiembrie 2022. Planul de pace include retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, înființarea unui tribunal pentru crimele de război rusești, eliberarea tuturor prizonierilor de război și a ucrainenilor deportați și prevenirea ecocidului.
Trump va deveni oficial candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, după ce fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley, s-a retras din cursa pentru Casa Albă pe data de 6 martie.
El a declarat, în luna mai, că nu se va angaja să ofere Ucrainei sprijin în domeniul apărării dacă va câștiga alegerile din 2024.
La jumătatea lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a respins ideea de a începe negocieri de pace cu Ucraina doar pentru că “stocurile ei de muniție sunt în scădere”, calificând această idee drept „ridicolă”.
Kievul se confruntă cu penurii de muniție din ce în ce mai severe, în timp ce pachetul de sprijin în valoare de 60 de miliarde de dolari din partea SUA rămâne blocat în Congresul american, din cauza disputelor dintre republicani și democrați, pe fondul apropierii alegerilor din noiembrie.
Duminică, Zelenski a avertizat că ţara sa va pierde războiul în faţa Rusiei dacă acest pachet american de sprijin militar va rămâne în continuare blocat, într-un moment în care forțele Moscovei îşi intensifică presiunea în estul ţării.
„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, atunci Ucraina va pierde războiul”, a declarat Zelenski pe un ton grav, într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24. „Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supravieţuim” ca ţară, a spus liderul ucrainean, conform unei intervenţii video distribuite pe reţelele sociale.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia