Cuprins:
Mesajul a fost transmis pentru prima dată când candidatul republican la președinție l-a găzduit pe premierul israelian în stațiunea sa din Florida, Mar-a-Lago, în iulie, potrivit unui fost oficial al administrației Trump și unui oficial israelian.
În timp ce Trump a confirmat în mod public că i-a spus lui Netanyahu că dorește ca Israelul să câștige războiul rapid, sursele The Times of Israel sunt primele care dezvăluie că a fost atașată și o cronologie acestei cereri.
Trump lasă poarta deschisă
Sursa americană a publicației notează că cererea lui Trump nu a fost dură și că a lăsat clar să se înțeleagă că va sprijini acțiunile „reziduale” ale armatei israeliene în Gaza chiar și după preluarea mandatului, dacă înainte de aceasta Israelul anunță oficial încheierea războiului cu Hamas.
Netanyahu a subliniat cu mult timp în urmă că Israelul va menține controlul securității în Gaza și după război, iar alți oficiali israelieni au spus că armata israeliană va menține o zonă tampon în interiorul Fâșiei și va reintra în zonele din enclavă imediat ce va detecta vreo mișcare de regrupare a Hamas.
Dar prim-ministrul a indicat luni că Israelul nu este încă în faza de încheiere a conflictului, spunându-le deputaților Likud că nu poate fi de acord cu cererea Hamas de a pune capăt războiului în schimbul celor 101 ostatici pe care încă îi mai deține.
În ultimele săptămâni, Trump a transmis că va acorda Israelului libertatea de a lua decizii, criticându-l pe președintele american Joe Biden pentru că a încercat să limiteze potențialele ținte ale Ierusalimului la lovitura de răspuns după atacul Iranului cu rachete balistice din 1 octombrie.
Fostul președinte american a clarificat că victoria Israelului în Gaza dinaintea învestirii sale va include și eliberarea ostaticilor.
Netanyahu l-a sunat pe Trump
Trump și Netanyahu au vorbit de mai multe ori de la întâlnirea lor din iulie Mar-a-Lago, iar candidatul republican la președinție a spus, săptămâna trecută, că premierul israelian tocmai l-a sunat două zile la rând.
La începutul acestei luni, doi înalți oficiali israelieni au declarat pentru The Times of Israel că sunt îngrijorați de apelurile repetate ale lui Trump ca Israelul să pună capăt rapid războiului din Gaza, temându-se că incapacitatea de a face acest lucru va duce la o „ciocnire”, dacă fostul președinte al SUA va câștiga alegerile de săptămâna viitoare și va reveni la birou în ianuarie.
„Există constrângeri politice interne pentru a pune capăt rapid războiului”, a declarat la acea vreme unul dintre oficialii israelieni de la securitate.
Deși a refuzat să detalieze, el a părut să se refere la alcătuirea coaliției Netanyahu, care include elemente de extremă dreaptă care s-au opus propunerilor de eliberare a ostaticilor condiționate de o încetare permanentă a focului în Gaza.
Există, de asemenea, aproape unanimitate în cadrul guvernului Netanyahu împotriva permiterii Autorității Palestiniene să joace un rol în guvernarea Gaza. Un al doilea oficial israelian a spus că acest lucru a contribuit la prelungirea războiului, în timp ce Ierusalimul se străduiește să găsească o alternativă viabilă pentru a umple vidul de putere din Gaza.
Se opun miniștrii
Un deputat din opoziție – vorbind și sub condiția anonimatului – a recunoscut că prelungirea războiului până la învestirea din 20 ianuarie ar înrăutăți și relațiile cu vicepreședintele Kamala Harris, dacă ea ar câștiga alegerile în noiembrie.
Cu toate acestea, „Netanyahu a reușit confruntări cu președinții democrați fără a plăti un preț mare. De fapt, el face campanie pe baza capacității sale de a le face față”, a spus parlamentarul.
„O luptă cu Trump este ceva cu care nu a avut de-a face și cred că este ceva pe care ar vrea să-o evite, dar (ministrul de finanțe Bezalel) Smotrich și (ministrul securității naționale Itamar) Ben Gvir s-ar putea să nu-l lase”, a adăugat deputatul, referindu-se la miniștrii de extremă dreapta de al căror sprijin are nevoie premierul pentru a rămâne la putere.
În urmă cu 4 zile, Donald Trump a amenințat că va declanșa cel mai mare program de deportare din istoria Americii, dacă e ales președinte.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea în perioada 11-18 octombrie, românii au păreri împărțite cu privire la care dintre cei doi candidați la președinția SUA, Kamala Harris sau Donald Trump, ar fi un prieten mai bun al României.