„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituții media europene. „El este real, de fapt a început deja acum mai bine de doi ani”, a adăugat șeful guvernului polonez.
Tusk a declarat că ceea ce este cel mai îngrijorător în acest moment este că „literalmente, orice scenariu este posibil”, adăugând că Europa nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație din 1945 încoace.
„Știu că sună devastator, în special pentru persoanele din generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim mental cu venirea unei noi ere”, a spus el. „Era pre-război. Nu exagerez. Acest lucru devine din ce în ce mai evident pe zi ce trece”, a mai afirmat Tusk.
Pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, aliații occidentali și înalții oficiali militari au devenit din ce în ce mai îngrijorați cu privire la o potențială extindere a conflictului – în ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin a negat în mod repetat orice intenție de a ataca NATO.
Săptămâna trecută, o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez, determinând Varșovia să activeze avioanele de luptă F-16, în ceea ce Tusk a numit un „incident îngrijorător”.
„Următorii doi ani vor decide totul”
Dar, în timp ce tumultul este la orizont, Tusk a avertizat că Europa nu este pregătită să facă față amenințării.
„Trebuie să fim pregătiți. Europa mai are încă un drum lung de parcurs”, a declarat el. Primul pas este ca țările să îndeplinească obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, a adăugat premierul polonez.
„Astăzi trebuie să cheltuim cât de mult putem pentru a cumpăra echipamente și muniții pentru Ucraina, deoarece trăim cel mai critic moment de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial încoace”, a spus el.
„Următorii doi ani vor decide totul. Dacă nu putem sprijini Ucraina cu suficiente echipamente și muniții, dacă Ucraina pierde, nimeni din Europa nu se va putea simți în siguranță”, a precizat Tusk.
În același timp, Tusk a salutat ajustarea atitudinii care i-a determinat pe unii lideri europeni, inclusiv pe președintele francez Emmanuel Macron, să lanseze avertismente mai dure.
„Când am fost prim-ministru pentru prima dată (2007-2011, n.r.), nimeni, cu excepția (…) statelor baltice, nu a acordat vreo atenție avertismentelor mele că Rusia ar putea fi o amenințare”, a declarat el. „Acum, fără avea o satisfacție deosebită, observ schimbările care au loc în toate capitalele din Europa”, continuat Tusk.
Odată cu alegerile prezidențiale din SUA care vor avea loc la sfârșitul anului, liderii europeni au devenit din ce în ce mai îngrijorați de probabilitatea unui nou mandat al lui Donald Trump, temându-se că acesta va retrage țara din NATO și va obstrucționa acordarea de asistență suplimentară Kievului. Dar, pentru Tusk, rolul Europei rămâne neschimbat, indiferent cine va fi următorul lider de la Casa Albă.
„Indiferent dacă Joe Biden sau Donald Trump câștigă următoarele alegeri, Europa este cea care trebuie să facă mai mult atunci când vine vorba de apărare”, a punctat premierul polonez.
Foto: Profimedia Images