„Nu sunteți primul care vorbește despre necesitatea unor schimbări rapide în problema prezenței castorilor pe terasamente. Am luat o decizie în 2010, dar ecologiștii s-au supărat. Totuși, există priorități. Uneori trebuie să alegem între dragostea față de animale și siguranța orașelor, a satelor și stabilitatea barajelor”, a declarat Tusk.

Totuși, el a cerut ca „problema castorilor” să fie soluționată în cadrul legii. „Faceți totul în cadrul legii, voi apăra aceste decizii. Este o prioritate absolută”, a adăugat Tusk în fața miniștrilor de interne și apărare, precum și a șefilor serviciilor de urgență, pompierilor și poliției.

La rândul lor, ecologiștii spun că aceste rozătoare semiacvatice joacă un rol important în perioadele cu apă scăzută, creând mici canale de scurgere și ajutând astfel la irigare în perioade de secetă.

Potrivit ministrului polonez al apărării, peste 23.000 de soldați au fost mobilizați pentru eliminarea consecințelor inundațiilor, iar alții 3.000 sunt în rezervă.

Bilanțul inițial anunțat de guvernul polonez după trecerea furtunii Boris este grav: peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică avariate sau distruse și 57.000 de persoane direct afectate, dintre care 6.500 evacuate. În Silezia Inferioară, una dintre cele trei regiuni afectate de inundații în Polonia, pierderile sunt estimate la cel puțin 900 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Tusk a promis „un ajutor masiv” regiunilor afectate de inundaţii, anunţând un plan de reconstrucţie finanţat de guvern şi de Uniunea Europeană.

Furtuna Boris a afectat nouă țări europene, și anume Austria, Cehia, Germania, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia și Ungaria. 31 de persoane au murit, iar altele 11 sunt dispărute.

Urmărește-ne pe Google News