„Am o observaţie, azi, fireşte a fost evident că pentru noi toţi statul de drept e chintesenţa activităţii noastre politice şi va fi în centrul atenţiei noastre şi în vitoarele documente, viitoarea agendă strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică, aceasta e chintesenţa Europei ca entitate politică”, a spus Tusk, la finalul summitului, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
El a precizat: „Nu cred că e de cădere ca eu să intervin într-o dezbatere politică internă din România, vă vorbesc din propria experienţă, ştiu că dacă eşti gata să aperi ideea statului de drept, atunci poţi fi optimist”.
Preşedintele Consiliului a arătat că nu e o problemă doar în anumite state membre.
„De fapt, putem să vorbim de o tendinţă îngrijorătoare şi periculoasă la nivel global, există tendinţa unor guverne de a afecta independenţa sistemului judiciar şi statul de drept. Nu e vorba doar de Europa. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept atunci guvernele vor ceda şi de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menţină în Europa”, a spus Tusk.
Klaus Iohannis: „Eu îmi doresc stat de drept în România. Românii îşi doresc stat de drept în România”
„Principiul respectării statului de drept e la baza statelor europene. Eu îmi doresc stat de drept în România. Românii îşi doresc stat de drept în România. Avem şi unii politicieni care nu îşi doresc stat de drept în România, dar decizia este la români şi avem o serie de alegeri – europene, referendum, prezidenţiale şi vom primi un răspuns clar din partea românilor. Eu ştiu care va fi acest răspuns, aştept să îl primim”, a spus şi şeful statului.
Klaus Iohannis a continuat: „Dacă va fi nevoie de un comisar va decide următorul preşedinte al Comisiei dacă doreşte o persoană cu aceste atribuţii sau dacă doreşte saădelege cuiva”.
Citeşte şi: