Florea D., Bucuresti: ,,In ce conditii se poate realiza o donatie intre soti?,,
Donatia e un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit, prin care una dintre parti numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept, marind patrimoniul celeilalte parti numite donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb. Donatia este o liberalitate, intrucat are ca efect micsorarea patrimoniului cu bunul donat, fara a urmari obtinerea vreunui echivalent.
In ceea ce priveste donatia intre soti, aceasta poate avea ca obiect numai bunurile proprii ale sotului donator, care vor deveni astfel bunuri proprii ale sotului donatar, adica ale celui caruia i s-a facut donatia. Exista de asemenea posibilitatea ca prin actul de donatie sa se stipuleze intrarea bunurilor ce fac obiectul acelei donatii, adica a bunurilor proprii sotului donator, in comunitatea de bunuri a ambilor soti astfel incat dreptul exclusiv al celui ce face donatia va fi prefacut intr-un drept de proprietate comun al sotilor asupra bunurilor.
Trebuie retinut insa ca referitor la donatiile intre soti Codul civil prevede importante reguli speciale, de care trebuie sa tineti seama. Astfel, daca donatiile sunt in principiu irevocabile, donatia intre soti este revocabila. In acest sens, cel ce face donatia – sotul donator – si numai el, personal, are dreptul de a revoca donatia in orice moment, fie in timpul casatoriei, fie dupa incetarea ei sau chiar dupa decesul sotului ce a primit donatia, impotriva mostenitorilor lui. Pe cale de consecinta, donatia intre soti devine definitiva si irevocabila numai din momentul decesului donatorului.
Pentru a asigura posibilitatea revocarii donatiei intre soti, legea interzice, sub sanctiunea nulitatii absolute, donatiile intre soti facute in cuprinsul aceluiasi act de donatie, donatiile prin interpunere de persoane, donatiile deghizate, chiar daca ele nu aduc atingere rezervei succesorale.
Cu privire la donatia facuta de parinti copilului, regulile aplicabile sunt aceleasi reguli generale de incheiere a unui contract de donatie. De precizat este faptul ca si in cazul unei asemenea donatii e valabila conditia de a nu se aduce atingere rezervei succesorale atunci cand au rezultat mai multi copii din casatorie, iar donatia se face numai unuia dintre ei.
De asemenea, inzestrarea unui copil in vederea incheierii casatoriei avand caracterul unei donatii, aceasta trebuie realizata astfel incat sa se precizeze regimul juridic viitor al bunului donat, in sensul ca in actul de donatie trebuie stipulat in mod expres daca se doreste ca bunul ce face obiectul donatiei sa intre in comunitatea de bunuri a copilului casatorit sau sa fie constituit drept bun propriu al sau.