Un tânăr în vârstă de 33 de ani se numără printre cei care au donat plasmă, notează stirileprotv.ro. Andrei Tănase a luat virusul într-o vacanță la schi în Franța. A fost internat timp de opt zile, până când s-a vindecat.
“Am avut o formă medie de coronavirus, pe lângă infectarea propriu-zisă am dezvoltat și pneumonie. Simți că nu ai aer sau că va deveni mai acut sau o să te sufoci”, a povestit Andrei.
Tânărul a donat acum plasmă convalescentă, dorind astfel să-i ajute pe ceilalți pacienți: “E singura modalitate prin care am simțit că pot să dau ceva înapoi să ajut pe cineva”, a spus Andrei Tănase.
Practic, un donator poate salva trei vieți, e foarte simplu nu e absolut deloc dureros și chiar contează pentru oamenii care au nevoie de un tratament și această plasmă ar putea fi singura șansă să se însănătoșească.
Andrei Tănase:
“Din experiența noastră, vedem că cei care au primit plasmă convalescentă au reușit să fie externați, deși erau în stare severă, datele preliminare arată că au fost ajutăți de plasma convalescentă”, a declarat și mediccul infecționist Mihaela Sava, de la “Matei Balș”.
În toată țară au fost montate patru aparate de plasmafereză din cele 18 donate de o firmă privată, însă doar cel de la București e funcțional.
La Iași, primul donator va fi pus pe aparat joia viitoare, după ce personalul va termina perioada de instruire. Între timp, se pregătesc și medicii, și asistentele de la Timișoara și Galați ca să lucreze cu aceste aparate.
În România sunt peste 4.000 de vindecați, iar cei care nu au alte afecțiuni pot deveni salvatorii altor pacienți aflați acum pe patul de spital.
Procedura de înscriere e simplă și se poate face online pe site-ul covidplasma.ro ori sunând la centrele de transfuzie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro