Cei doi pacienți s-au prezentat în această dimineață la Centrul de Transfuzii din Iași, având programare făcută prin telefon în prealabil, și au donat plasma necesară pentru tratarea celor aflați în stare gravă, la Terapie Intensivă, suferind de infecția cu noul coronavirus. Plasma urmează a fi testată după procedurile standard, urmând a fi livrată către spital până la finalul acestei săptămâni.
La Iași, protocolul este de tratare a pacienților cu maximum două doze de plasmă convalescentă a câte 200 de mililitri fiecare, iar dacă pacientul se simte mai bine după o singură doză, a doua nu se mai administrează.
În contextul în care se recoltează 600 de mililitri de la o persoană, înseamnă că din plasma colectată pot fi tratate minimum trei persoane și maximum șase.
„Vă adresăm rugămintea tuturor celor care ați fost internați în spital pentru COVID-19, confirmați prin test RT-PCR pozitiv, vindecați și externați în urma RT-PCR negativ, să contactați Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iași, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sânge total. La prezentare este necesar biletul de externare din spital”, au precizat reprezentanții CRTS Iași.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț, a precizat pentru Libertatea că există doi pacienți care ar putea beneficia de plasma pe care o așteaptă de la CRTS, fiind informați astăzi despre prelevările efectuate. Însă aceasta a mai punctat și că s-a schimbat profilul pacienților internați, dacă înainte erau mulți asimptomtici sau cu forme ușoare, în prezent majoritatea pacienților au forme medii și necesită tratament medicamentos complex.
Avem doi pacienți acum la Terapie Intensivă care ar putea beneficia, dar să vedem, în cinci zile poate vor fi mai bine și nu mai e cazul să le administrăm plasmă. Avem însă ocuparea mare a spitalului, sunt locuri libere de la o gardă la alta, nu ne-am blocat încă, sunt locuri libere de la o gardă la alta, dar spitalul e mai ocupat decât înainte.
Carmen Dorobăț pentru Libertatea:
Libertatea a mai scris despre problemele cu recoltarea plasmei – după ce mai mulți pacienți care s-au vindecat s-au angajat că vin să doneze și nu s-au mai prezentat la centre, antreprenorul care a donat 18 aparate de plasmafereză către centrele de transfuzie și spitalele din țară a acuzat faptul că mulți donatori erau refuzați pentru motive absurde.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro