„În următoarele câteva zile, poate în 10 zile sau cam așa, Rusia și-ar putea relansa eforturile cu o ofensivă pe scară largă în est și în sud pentru a cuceri regiunile Donețk și Luhansk […] sau chiar pentru a ajunge până la [râul] Dnipro, dacă îi vor permite capacitățile”, a declarat Lanni jurnaliștilor.
Purtătorul de cuvânt a declarat că forțele ruse efectuează atacuri aeriene și bombardamente în Ucraina nu doar „pentru a slăbi coerența sistemului de apărare ucrainean, ci și pentru a perturba mișcările și capacitatea logistică ucraineană”, ceea ce explică „distrugerea totală” a aeroportului din Dnipro de către trupele ruse.
De asemenea, Pascal Lanni a precizat că nu au existat „progrese semnificative în acest stadiu în ceea ce privește câștigurile teritoriale pentru forțele ruse pe frontul de est”.
De altfel, și comandamentul armatei ucrainene a avertizat miercuri că forțele ruse sunt pe deplin pregătite pentru un nou asalt în regiunea ucraineană Donețk, din estul țării, și în regiunea sudică Herson.
„În direcțiile Donețk și Tavria (Herson), conform informațiilor disponibile, inamicul este pregătit pentru acțiuni ofensive”, au transmis forțele armate ucrainene, într-o postare pe Facebook, potrivit Reuters.
Donbasul, zona de est a Ucrainei ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Luhansk, a devenit ţinta prioritară a Rusiei după ce aceasta şi-a retras trupele din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei.
Armata rusă se regrupează în est pentru o nouă ofensivă, dar oficiali ucraineni şi-au exprimat marţi speranţa ca ploile prognozate pentru zilele acestea în acea zonă să împiedice lansarea atacului sau să forţeze trupele ruse să iasă din câmp deschis către şosele, unde vehiculele militare ruse sunt vulnerabile în faţa numeroaselor arme antitanc furnizate Ucrainei de statele occidentale, scrie Agerpres.
Liderul separatiştilor proruşi din Luhansk, Leonid Pasecinik, a susţinut miercuri că 80-90% din teritoriul acestei provincii s-ar afla sub controlul combatanţilor săi. Informaţia nu este confirmată de alte surse, dar de la începutul invaziei ruse separatiştii din Luhansk au înaintat mai mult decât cei din Doneţk, care-şi concentrează eforturile pe capturarea oraşului strategic Mariupol, notează AFP.
Un responsabil militar american citat de CNN a estimat miercuri că pentru trupele ruse o problemă majoră rămâne moralul lor scăzut în acest război. ”Încă există probleme de moral şi de coeziune a unităţilor care dau peste cap planurile ruşilor, deşi ei acum încearcă să se refacă, să se reaprovizioneze şi se axează pe o zonă geografică mai concentrată”, a remarcat oficialul Pentagonului.
Acesta a subliniat de asemenea faptul că aproximativ jumătate din soldaţii ruşi trimişi în acest război sunt recruţi, aşadar aceştia nu au o pregătire militară substanţială.
Pe de altă parte, acelaşi oficial american a spus că Pentagonul examinează în prezent opţiunile pentru instruirea militarilor ucraineni să folosească dronele Switchblade (drone „kamikaze”) furnizate de SUA, una dintre opţiuni fiind oferirea instruirii de către militari americani dislocaţi deja în ţări de pe flancul estic al NATO.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia