Vicepreședinta parlamentului Ungariei a susținut că „până și propriile reguli ale NATO împiedică Kievul să se alăture alianței” și că, dacă nu se va obține aprobarea Rusiei înainte de a permite Ucrainei să se alăture blocului militar condus de SUA, atunci războiul riscă să escaladeze.
„Atâta timp cât granițele Ucrainei sunt contestate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO împiedică Kievul să se alăture alianței. Fără riscul de a declanșa un război, intrarea Ucrainei (în NATO, n.r.) este posibilă doar dacă Rusia aprobă acest lucru sub forma unui acord specific”, a declarat Dúró, în interviu.
Dúró a mai afirmat că potențiala aderare a Kievului la NATO ar încuraja țara condusă de președintele Volodimir Zelenski să continue ceea ce ea consideră a fi persecuția etnicilor maghiari din Ucraina și a altor minorități, inclusiv a etnicilor români și ruși.
Limbajul folosit de Dúró amintește de cel adoptat de oficialii ruși care au încercat în repetate rânduri să justifice invazia Moscovei în Ucraina susținând că vor să „protejeze” etnicii ruși de pe teritoriul ucrainean.
Potrivit lui Dúró, acordarea de către Ucraina a autonomiei teritoriale pentru regiunea Transcarpatia, unde locuiesc majoritatea etnicilor maghiari din țară, precum și pentru alte regiuni cu populații de naționalitate non-ucraineană ar fi un „pas în direcția corectă”.
Dóra Dúró este membru al partidului politic de extremă dreapta Mișcarea Patria Noastră. Această formațiune este cunoscută pentru politicile sale naționaliste, homofobe și xenofobe, care sunt în detrimentul grupurilor minoritare din Ungaria, notează The Kyiv Independent.
Guvernul Ungariei, condus de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, a acuzat anterior guvernul de la Kiev de oprimarea drepturilor minorităților maghiare care trăiesc în regiunile vestice ale Ucrainei, în apropierea graniței dintre cele două țări.
Levente Magyar, ministrul adjunct de externe ungar, a vizitat regiunea Transcarpatia din Ucraina la începutul lunii aprilie. Magyar s-a întâlnit cu șeful administrației militare regionale, Viktor Mykyta, care a declarat că comunitățile maghiare și românești din Zakarpattia beneficiază de sprijinul deplin al guvernului local.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
parpalache • 25.04.2023, 20:04
Nu se pune problema aderarii la NATO!Deocamdata!Dar dupa ce va fi inlaturat Putin,va veni in locul lui vreun alt „Boris Elțyn”docil- care va semna tot ce i se va cere de catre americani!Dar intrebarea e:Ce se va intâmpla dupa?!Ca„industriile”( de „aparare”), nu se pot lipsi de razboi(sau o „amenințare la adresa securitații SUA”)!Ii anunț pe domnii papagali de serviciu ca nu e vorba de„narativ rusesc”!Nu!Vorba aia a zis-o un președinte... american(Eisenhower)!
Adaoli.8761 • 25.04.2023, 11:34
Conform mitului că sunt primii în " tot locul ", ar fi primii care ar sări la pradă , în cazul dezmembrării Ucrainei, că să ia halca cât mai mare ! Halal țară NATO și U.E.!
seaman651 • 25.04.2023, 06:58
Puliticienii maghiari ar trebui sa ceara ca Ungaria sa devina o exclava rusa.