A lucrat ca taximetrist, șofer profesionist și a fost trimis de trei ori în șomaj.

Nu lucrează nicăieri acum, locuiește în casa părintească împreună cu prietena lui și are un copil de 16 ani.

Statul l-a „blagoslovit” cu o factură imensă, de 17.000 de lei, legată de perioada în care a fost taximetrist și de mașinile sale.

Din această cauză s-a hotărât să își declare falimentul personal.

Cum au început problemele și cum s-au rostogolit

Problemele sale au început de la o mașină Opel Rekord cu motor de 3.200 centimetri cubi. Modelul s-a fabricat între 1953 și 1986, însă nu vechimea este problema, ci capacitatea cilindrică mare, de 3.200 centimetri cubi.

Din această cauză, Dorel de la Timișoara s-a trezit că trebuie să achite taxe mai mari la primărie.

Al doilea motiv al problemelor sale îl reprezintă taxele și licențele pe care trebuia să le achite pentru activitatea de taximetrie. Spune că pur și simplu nu a mai putut să plătească din pricina nivelului mic al încasărilor.

„Am două mașini, dintre care un Opel Rekord cu un motor de 3.200 de centimetri cubi și un Opel Astra. Am făcut 4 ani taximetrie, între 2000 și 2005, iar într-un an nu am reușit să plătesc taxele de la Timișoara. Mi-a trimis Fiscul acasă că trebuie să plătesc 170 de milioane de lei vechi (17.000 lei – n.r.), fără penalități. Sunt șomer din 2016, înainte am lucrat ca șofer, am atestat pentru transport persoane. Am deschis un proces la Timișoara, l-am pierdut și am deschis altul la București”, ne-a declarat Dorel Faur.

„Sper să se aplice legea asta (a falimentului personal – n.r.), să nu plătesc. Nu mai am bani, nu am cu ce să achit, de trei ori am fost în șomaj”, potrivit acestuia.

Legea falimentului personal, aplicată în sfârșit

Legea falimentului personal se aplică începând cu acest an, deși a fost votată încă din 2015, deși băncile comerciale și Banca Națională a României (BNR) s-au opus vehement.

Inițial, ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 26 decembrie 2015, dar aplicarea sa a tot fost amânată. Ulterior, s-a stabilit să se aplice din 31 decembrie 2016, apoi 1 august 2017. În final, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Primul caz de insolvență personală s-a consemnat în luna iunie a acestui an. Acesta este Adrian Roșu, din Constanța, care în perioada 2007-2008 a demarat o afacere imobiliară. Acesta voia să construiască blocuri și să vândă apartamentele. Dar a venit criza, așa că în final cumpărătorii apartamentelor au început să-l execute pe el. În total, a adunat datorii de 12,5 milioane de euro doar la stat.

Când poți să îți ceri insolvența

Potrivit Legii 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice, orice persoană se poate declara în insolvență, dacă au trecut 90 de zile de la data la care ar fi trebuit să-și achite datoriile către unul sau mai mulți creditori. Pragul pentru care cineva își poate cere insolvența este de 15 salarii minime pe economie.

În cadrul procedurii există mai multe variante: plata datoriilor pe baza unui plan, lichidarea activelor debitorului și procedura simplificată de insolvență.

Nu poate beneficia de efectele legii nici o persoană declarată deja insolventă în ultimii cinci ani.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News