„Îngrijirea pacienţilor din ATI COVID este un efort de echipă. Cred că am înţeles cu toţii că trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ajuta pacienţii, chiar dacă evoluţia bolii nu depinde strict de eforturile echipei medicale sau de performanţa aparaturii. Cel mai greu este să vorbeşti cu pacientul, să-l încurajezi când este epuizat, disperat după o gură de aer, să-l intubezi şi apoi să iei legătura cu familia şi să explici necesitatea unor manopere invazive”, spune Dorelia Maican, medic primar anestezie și terapie intensivă, pe pagina oficială de Facebook a Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu.

Specialista atrage atenția că infecţia cu COVID „înseamnă mult mai mult decât o simplă infecţie respiratorie”

„În evoluţia bolii pot să apară disfuncţii respiratorii, cardiace, renale, hepatice, iar tratamentul trebuie adaptat în funcţie de pacient. Nu poţi şti dacă vei face o formă severă de COVID-19 iar majoritatea pacienţilor din ATI COVID sunt nevaccinaţi”, mai explică medicul Dorelia Maican.

Medicul mai arată că vaccinul poate da o şansă oricui în faţa bolii.

„Vaccinul îţi poate da o şansă! Alege să te protejezi!”, a mai spus Dorelia Maican.

Autoritățile au anunțat marți 574 de decese COVID, dintre care 561 au avut loc în ultimele 24 de ore. Și numărul infectărilor a atins un nou nivel maxim: 18.863. La ATI, numărul pacienților internați a ajuns la 1.805.

În ultimele 24 de ore, 68.749 de persoane au fost vaccinate anti-COVID, la nivel naţional, dintre care aproape 37.000 cu prima doză, conform datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

 
 

Urmărește-ne pe Google News