La sfârşitul anului 2013, Dorin, însoţit de părinţii lui, avea şansa unei intervenţii chirurgicale la faimoasa clinică William Beaumont din Detroit, specializată în cazurile de retinopatie. Inclusiv cu ajutorul Fundaţiei Ringier, familia reuşise să adune banii necesari operaţiei şi transportului peste Ocean.
Dar suma nu ajungea decât pentru intervenţia la un singur ochi. Surpriza cea mare a venit din partea comunităţii române din Detroit, care s-a mobilizat şi a strâns şi banii necesari pentru celălalt ochi al copilului. Iar lucrurile păreau să intre pe un făgaş bun, Dorin făcând primele progrese în a reacţiona la lumină.
Însă pentru băieţelul ajuns acum la vârsta de 7 ani, bătălia pentru vedere se dovedeşte mai dură decât se prefigura imediat după operaţie.
“Ochiul stâng e, practic, compromis, i s-a şi atrofiat mult, la el nu mai sunt şanse de recuperare. Speranţa a rămas la ochiul drept, dar şi acolo, la ultimul control făcut în Italia, la Casa de Cura de San Domenico din Roma, a fost diagnosticat cu cornee opacifiată, lucru confirmat şi în ţară, la Cluj, unde am mai mers cu el”, ne-a spus mămica micuţului.
Singura soluţie ar fi un transplant de cornee, dar care, pentru copii, nu se poate face decât în străinătate, de regulă în Italia. În principiu, Dorin ar trebui să mai ajungă, la sfârşitul toamnei, la aceeaşi clinică romană, la un control hotărâtor pentru ceea ce urmează a se decide în cazul lui. Dar pentru noua deplasare acolo va fi nevoie de 1.000 – 1.200 de euro, sumă ce include şi costul procedurilor medicale ce vor fi făcute. Bani care nu sunt uşor de găsit pentru o familie absolut modestă financiar, aşa cun este cea a băieţelului.
Până atunci, Dorin va reîncepe tot grădiniţa din cadrul Şcolii Speciale de nevăzători din Cluj, unde stă şi se descurcă singurel. Şi va spera să se adune, din nou, banii necesari ajungerii în Italia. Pentru a mai avea o şansă la lumina acestei lumi pe care încă nu a văzut-o niciodată cu adevărat…