Cuprins:
Pe pistă, un impozant C-130 Hercules al armatei franceze este gata de decolare în orice moment. Cu puțin înainte de prânz, mai multe elicoptere fac un adevărat balet aerian, în timp ce avioane de vânătoare italiene se întorc din misiune, într-un vacarm asurzitor.
Aceasta este atmosfera pe care jurnaliștii cotidianului belgian „Le soir” au găsit-o, marți 15 martie, la această bază militară strategică din România, aleasă de NATO pentru desfășurarea forței de reacție rapidă în urma invaziei ruse din Ucraina.
Ziariștii au însoțit-o la fața locului pe ministra apărării din Guvernul federal de la Bruxelles, Ludivine Dedonde, venită să-i salute pe cei 300 de militari belgieni instalați aici.
Belgienii fac echipă cu francezii
Aceștia se vor alătura vânătorilor de munte francezi, 500 la număr, considerați vârful de lance al NATO, scrie Le Soir.
„Punctele forte ale vânătorilor de munte sunt lejeritatea cu care ne desfășurăm, rezistența noastră la clima extremă și verticalitatea pe care ne-o conferă elicopterele”, explică comandantul detașamentului francez, colonelul Vincent Minguet.
Ofițerul francez se declară încântat să facă echipă cu militarii belgieni
„E ușor din mai multe rațiuni. În primul rând, am studiat la Academia Militară Regală din Bruxelles. Apoi, din punct de vedere practic, lucrăm la fel. Avem aceleași proceduri și, în general, vorbim aceeași limbă. Dar comandamentul belgian dă propriile ordine și are propria disciplină. Eu sunt responsabil doar cu ordinele tactice din teren”, spune acesta.
Belgienii au venit cu o putere de foc superioară. Ne completăm perfect. Iar această complementaritate aduce o plus-valoare tactică indubitabilă.
Col. Vincent Minguet, comandantul detașamentului francez de la Kogălniceanu:
100 de militari într-un cort
Detașamentul belgian a amplasat mai multe corturi kaki, pentru birouri și material. Puțin mai încolo, sunt instalate impozante corturi albe. Aceasta este de fapt tabăra, unde coabitează toate unitățile internaționale, notează publicația belgiană.
„Dormim câte o sută într-un cort”, explică Melik, militar genist. „Pentru a avea puțină intimitate, am întins prelate care divizează spațiul în dormitoare mai mici”, continuă acesta.
Mâncarea americană, o problemă
Dar nu aglomerația din dormitor pare să le pună probleme militarilor belgieni.
Cel mai dificil, pentru moment, este cu mâncarea. Depindem de rațiile de luptă ale americanilor și mâncăm același lucru la fiecare două zile, un soi de mâncare cu sos. Situația se va schimba în curând, din fericire.
Militar belgian:
În baza aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu au fost dislocați recent aproximativ 1.000 de soldați americani, care s-au alăturat celor 900 deja prezenți.
„Dacă trebuie acționat, suntem aici”
Cât privește misiunea cu care au venit în România, militarii belgieni spun că „pentru moment, scopul nostru este de a ne antrena”, dar sunt pregătiți pentru orice evoluție a conflictului.
„Suntem gata să intervenim în caz de luptă de mare intensitate. În zilele de dinaintea plecării, am avut briefinguri despre cum ar putea evolua conflictul și despre natura terenului. Dacă trebuie acționat, suntem aici”, spune militarul care a strâmbat din nas la mâncarea americană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro