Inițial, pe 2 martie 2021, Tribunalul București a decis că dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei rămâne clasat, așa cum a hotărât DIICOT, sub conducerea fostului șef Giorgiana Hosu. Astfel, foştii şefi ai Jandarmeriei Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș, Ionuș Cătălin Sindile și Cătălin Paraschiv urmau să scape de urmărirea penală pentru intervenţia împotriva manifestanţilor în Piața Victoriei, pe 10 august 2018.
Dar dosarul a fost redeschis pe 16 aprilie 2021, iar în motivarea ulterioară a deciziei, Curtea de Apel București a argumentat că DIICOT a clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu a solicitat probe pe care le avea la îndemână.
Patru luni mai târziu, Parchetul General a transmis că dosarele nu au fost restituite unităţilor de parchet competente, potrivit Hotnews.
Instituția condusă de Gabriela Scutea a comunicat marți, 10 august, filmul și stadiul dosarului. Astfel, pe 26 iunie 2020, DIICOT a dispus o serie de clasări privindu-i pe foștii șefi ai Jandarmeriei:
- Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale
- Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș, Ionuș Cătălin Sindile și Cătălin Paraschiv a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și la participaţie improprie la purtare abuzivă
- Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului
Totodată, s-a decis „declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în favoarea Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare”. Cauza a fost înregistrată la Secția Parchetelor Militare pe 15 iulie 2020.
Un an mai târziu, pe 26 martie 2021, dosarul a fost trimis la Tribunalul București, care ulterior și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel București, iar această instanță „a provocat un conflict negativ de competență”, ce urmează a fi soluționat de ÎCCJ, termenul fiind 10 august 2021.
De asemenea, soluţiile de clasare date de DIICOT au fost infirmate de Curtea de Apel București pe 16 aprilie 2021, ca urmare a admiterii plângerii formulate de Ion Crăciuneanu, un protestatar care a acuzat că a fost gazat în august 2018. Apoi, cauza a fost trimisă la procuror în vederea completării urmăririi penale față de foștii șefi ai Jandarmeriei.
Iar „până la această dată, dosarele de urmărire penală nu au fost restituite unităţilor de parchet competente” și „încheierea judecătorului de cameră preliminară nu a fost comunicată”, a transmis Parchetul General.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro