„Procuratura a clasat dosarul penal (945/278/P/2023) deschis împotriva mea pentru ridicarea celor 150 de cruci în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului! (…). Plângerile în urma cărora s-au deschis două dosare, reunite apoi în unul singur, au fost formulate de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Primăria Sânmartin şi Alianţa Maghiarilor din Transilvania, acuzaţiile fiind instigare publică, incitare la ură, violenţă şi discriminare, instigare la distrugere, instigare la tulburare de posesie, profanare de morminte, executarea fără autorizaţie de construire a unor lucrări în cimitir”, precizează Mihai Târnoveanu, într-o postare pe Facebook.
„Procuratura a constatat că fapta nu există în cazul primelor acuzaţii. În ceea ce priveşte ridicarea celor 150 de cruci comemorative din lemn, s-a constatat că, deşi există posibilitatea ca acestea să fi fost «montate» fără autorizaţie, respectiva acţiune nu intră în sfera penală, deoarece Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului „nu se află în zona de protecţie a monumentelor istorice”, cimitirul neavând, aşadar, statut de monument istoric”, mai precizează acesta.
În luna iulie a anului trecut, Consiliul Judeţean Harghita a depus o plângere penală împotriva liderului Asociaţiei „Calea Neamului”, care urma să amplaseze 150 de cruci pentru eroii români, în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, după ce parcela românească de acolo a fost desfiinţată de Primăria Dărmăneşti, în urma unei decizii definitive a instanţei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a declarat atunci presei că plângerea penală a fost făcută pentru instigare la ură, rasism şi xenofobie, dar şi pentru profanarea cimitirelor.
Cel mai mare cimitir al eroilor din Harghita
Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, cel mai mare din Harghita, adăposteşte, potrivit MApN, rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial – unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni, români şi sârbi, scrie Agerpres.
Cimitirul a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, însă autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR au susţinut că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.