Într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public, se arată că plângerea contra CNAS a fost formulată de o organizaţie patronală a medicilor de familie şi are ca obiect posibila săvârşire a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. (2) din Codul penal.
CNAS ar fi refuzat, în mod repetat, validarea consultaţiilor nesemnate cu cardul de sănătate, ulterior intrării în vigoare a Decretului nr. 195 din 16 martie 2020. privind instituirea stării de urgenţă. Acest act normativ prevede posibilitatea validării consultaţiilor şi fără card, tocmai pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Prin refuzul CNAS, precizează comunicatul Parchetului, „ar fi creată posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin intermediul cardurilor de sănătate, pe de o parte, și al persoanelor asimptomatice, pe de altă parte, în condițiile în care cei mai mulți medici de familie nu ar fi dotați cu echipament de protecție împotriva infectării cu acest virus”.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, având numărul 3635/P/202. Cercetările vor fi efectuate de
organele de cercetare penală din cadrul Secției 10 Poliție București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.