Jandarmii au intervenit vineri în Vatra Dornei, în timpul unui spectacol de muzică populară, după ce un tatăl unei fetițe de 12 ani a reclamat că fiica sa ar fi fost atinsă indecent de un bărbat.
Presupusul agresor a devenit recalcitrant la sosirea forțelor de ordine. În imaginile surprinse de un martor se vede cum doi jandarmi încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul agresiv.
La fața locului a ajuns și o femeie-jandarm care a pulverizat spray lacrimogen înspre fața bărbatului. Acesta i-a pierdut cunoștința și a fost transportat la spital.
Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a ajuns în comă la Spitalul din Vatra Dornei. Medicii suspectează că acesta a făcut infarct și au cerut ca acesta să fie transferat la Spitalul din Suceava, unde a murit sâmbătă.
„Mijloacele de intervenție sunt folosite gradual”
Intervenția jandarmilor a devenit acum subiectul unei anchete.
Parchetul Militar Iași, instituție competentă de a face anchetă în situația de față, a deschis un dosar penal pentru a face verificări în acest caz. Se va analiza modul de acțiune al jandarmilor și toate aspectele situației în care s-a produs incidentul
Lt.col. Bogdan Cornaci, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Suceava
Întrebat dacă se impunea folosirea spray-ului lacrimogen, având în vedere că bărbatul era imobilizat de doi jandarmi, Bogdan Cornaci a precizat pentru Libertatea că „bărbatul încă se zbătea”.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a explicat că „mijloacele de intervenție sunt folosite gradual, în funcție de situația din teren” în momentul în care persoana este recalcitrantă sau devine violentă.
Ghidul de intervenție MAI: Spray-ul lacrimogen nu se pulverizează direct în fața adversarului
Cât despre distanța de la care poate fi folosit spray-ul lacrimogen, Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române a explicat pentru Libertatea că nu există „o reglementare standard”.
Dacă este o luptă corp la corp, îl folosești (spray-ul, n.red) de la nivelul unei lungimi de mâini (…) Nu vă pot spune că există o reglementare standard care să spună de la cinci centimetri sau de la 10 centimetri.
Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române
Întrebat dacă spray-ul poate folosit la nivelul feței, Sorin Despina a precizat că acest lucru „depinde de situație”, de la caz la caz.
Cu toate acestea, „Ghidul de Intervenție Profesională”, publicat de Editura Ministerului de Interne, prevede că spray-urile cu substanțe iritant-lacrimogene „nu se pulverizează direct în fața adversarului”.
Sorin Despina a mai precizat că „aceste cazuri sunt particulare, iar comisia stabilește dacă a fost oportună sau nu folosirea acelui mijloc aflat în dosare Jandarmeriei”.
sursă foto: captură video Youtube
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro