„Urmărirea penală se desfăşoară in rem, deci cercetările sunt într-o fază incipientă. Se solicită înscrisuri în acest moment de către organele de cercetare penală din cadrul serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorului de caz.
Se urmăreşte stabilirea unor aspecte care să conducă la calificarea încadrării juridice, a criteriilor de competenţă, deocamdată, urmând să facem demersurile necesare”, a declarat Dragoş Bordianu urtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru News.
Acesta a mai spus că dosarul a fost deschis din luna august, iar ancheta este în desfăşurare pentru a lămuri aspectele care ţin de încadrarea juridică.
Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași au cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a Spitalului modular. De asemenea, a fost solicitată și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului.
Construcția spitalului modular a fost însoțită de un scandal major. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi de la acel moment, Maricel Popa, declara în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.
Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.
Ulterior, DSP Iași a amânat în repetate rânduri autorizarea spitalului, arătând că unitatea medicală nu îndeplinește condițiile necesare pentru o bună funcționare. La mijlocul lunii octombrie, la cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune, Spitalul modular de la Lețcani a început să primească pacienți cu COVID.
DSP a găsit mai multe nereguli la Lețcani
O adresă trimisă de DSP Iași către asociația care gestionează unitatea medicală arată mai multe deficiențe grave ale spitalului, despre care a scris și Libertatea:
- instalația de încălzire nu face față la temperaturile scăzute
- apele pluviale nu sunt colectate, existând risc de inundație și îngheț
- burdufurile de trecere dintre module nu sunt etanșe
- țevile de apă și canalizare nu sunt izolate și există riscul de a îngheța
- lipsește documentația tehnică pentru utilizarea dotărilor spitalului
Și Curtea de Conturi a sancționat asociația care a achiziționat spitalul modular mobil COVID de la Leţcani în numele consiliilor judeţene din Iaşi și Neamţ cu 60.000 de lei.
Potrivit inspectorilor, nu a fost respectată legea privind achiziţiile publice. Sancţiunea a fost contestată în instanţă. Curtea de Conturi a găsit nereguli în modul de gestionare a celor 14,8 milioane de euro dați de Consiliul Județean Iași și celor 3,3 milioane de euro de la Consiliul Județean Neamț.