Familia Valeriei Costache, o femeie în vârstă de 61 de ani care trăia alături de doi dintre nepoții ei, într-un apartament din orașul Vaslui, caută în continuare un răspuns pentru moartea fulgerătoare a bunicii, care în august 2020 s-a internat pentru o operație de colecist la Spitalul Județean Vaslui.

Pe 29 decembrie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Se întâmpla la patru luni și o zi după ce femeia își dădea ultima suflare pe un pat al Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad, așa cum se arată într-un răspuns primit în urmă cu câteva zile de către avocata angajată de fiica Valeriei Costache. Aceasta confirmă pentru Libertatea că urmărirea penală este doar in rem.

Nici acum familia nu a intrat în posesia dosarului medical al femeii, pentru care singura cauză de deces din acte rămâne infecția cu virusul SARS-CoV-2.

A fost găsită pozitivă COVID, după operație, când nu se mai trezea din anestezie

Libertatea a scris cum Valeria Costache a ieșit negativă la două teste consecutive pentru COVID, înainte ca medicii să o opereze de colecist la Spitalul Județean Vaslui.

După intervenția chirurgicală, femeia nu s-a mai trezit din anestezie. O zi mai târziu, ar fi ieșit pozitivă la un al treilea test PCR, iar medicii au decis să o transfere în mijlocul nopții la spitalul COVID din Bârlad.

„Oricine poate să fie în situația mea, să-și ducă mama pe picioare la spital și să o scoată într-un sac. Nici măcar nu ne-au zis că o transferă în mijlocul nopții la spitalul COVID. Am rămas să ne întrebăm cum de au găsit-o bolnavă de coronavirus abia după operație, când nu se mai trezea din anestezie”, povestea în septembrie pentru ziar fiica femeii moarte, Camelia Bălan.

La câteva ore după mutarea pacientei, DSP Vaslui anunța izbucnirea unui focar de coronavirus chiar pe secția de Chirurgie a Spitalului Județean Vaslui, unde fusese tratată și Valeria Costache. 

16 cadre medicale, asistente și infirmiere, au ieșit pozitive la testare. 

În discuțiile cu familia, nimeni nu a recunoscut că femeia ar fi putut să fie infectată în spital cu COVID-19. De altfel, spitalul este considerat „sursă probabilă” de infectare doar în cazurile în care pacienții dezvoltă simptome între a 8-a și a 14-a zi de la internare. 

Iar „sursă sigură” de infectare este spitalul doar dacă apar simptome după ziua 14, potrivit unui răspuns al Ministerului Sănătății pentru publicația PressOne

Pentru Valeria Costache, al treilea test a ieșit pozitiv la cinci zile după internarea la Spitalul Județean Vaslui.

 
 

Urmărește-ne pe Google News