În total, dosarul penal instrumentat de DNA Alba Iulia are 16 inculpați persoane fizice și trei persoane juridice, printre ei fiind mai mulți polițiști, dintre care unul este ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție. 

Primele cercetări au demarat în 2021, iar în 9 iunie 2022 au fost realizate 50 de percheziții la sedii de poliție, locuințe ale suspecților și sedii de firme. În 2024, procurorii DNA au pus în mișcare acțiunea penală în dosar. Un prim efect al acestei decizii a fost, în 19 iunie 2024, demiterea și punerea la dispoziție a șefului IPJ Alba, comisarul șef Florin Dogaru, prin ordin al șefului IGPR

Dosar uriaș de corupție la IPJ Alba, instrumentat de DNA. Polițistul care deranja „mafia lemnului”, cercetat disciplinar ilegal, intimidat de șefi și transferat „în interes de serviciu”
Comisarul șef Florin Dogaru a fost demis pe 19 iunie 2024 de la șefia IPJ Alba

Cercetările au durat atât de mult ca urmare a complexității cauzei, perchezițiilor informatice derulate și corelării probelor. De asemenea, au fost puse în aplicare mai multe mandate de supraveghere tehnică care scot în evidență modul în care reprezentanții unei instituții foarte importante a statului se înțelegeau cu administratori de firme pentru înlăturarea unui polițist care le deranja afacerilor. 

Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD
Recomandări
Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD

Procurorii vizează zeci de infracțiuni, pornind de la abuz în serviciu, ultraj, luare de mită, dare de mită, cumpărare de influență, trafic de influență și până la influențarea declarațiilor, furt de arbori, tăiere ilegală de arbori, fals în înscrisuri, divulgarea informațiilor secrete de serviciu, mărturie mincinoasă, inducerea în eroare a organelor judiciare. În timpul cercetărilor au fost identificate și alte fapte penale, cum ar fi braconaj, fraudă din fonduri europene și furt de energie electrică. 

Operațiune de compromitere

Faptele au avut loc în perioada anilor 2021-2022. Agentul de poliție Călin Lazea din cadrul Postului de Poliție Sohodol verifica transporturile de material lemnos efectuate pe raza de competență a acestuia.

Afaceriștii deranjați de faptul că transporturile de lemn sunt oprite și verificate au demarat, în colaborare cu un pădurar și șeful Secției 9 de Poliție Rurală Câmpeni, care este rudă cu unul dintre oamenii de afaceri, o veritabilă operațiune pentru mutarea agentului de la acest post de poliție.

Pe parcurs, a fost cooptat și un consilier local din zonă, fost exploatator de masă lemnoasă din zona Munților Apuseni, care avea „intrare” la nivelul conducerii IPJ Alba și care transmitea direct solicitări și informații comisarului șef Florin Dogaru și adjunctului acestuia, comisarul șef Vasile Darius Bic. 

Ce știm despre posibila tentativă de asasinare a lui Trump: „Un al doilea incident grav care implică o armă. Este alarmant și îngrozitor”
Recomandări
Ce știm despre posibila tentativă de asasinare a lui Trump: „Un al doilea incident grav care implică o armă. Este alarmant și îngrozitor”

Polițistul a fost chemat de mai multe ori la sediul IPJ Alba unde i s-a cerut să accepte transferul de la Postul de poliție Sohodol. Pentru că a refuzat, i-a fost „înscenată” o cercetare disciplinară, în urma căreia a fost sancționat, în septembrie 2021, cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni. Anterior, acesta a fost delegat pentru o perioadă de 60 de zile la Postul de Poliție Hopârta. 

Sancționarea agentului nu era posibilă fără o cercetare disciplinară realizată de un ofițer de la Biroul de Control Intern, care, în opinia procurorilor DNA, a încălcat legislația.

„Ofițerul din cadrul Biroului Control Intern, pe lângă faptul că nu a instrumentat nicio probă în cursul cercetării prealabile, nu a constatat faptul că prin sesizarea unității de Parchet competente, cu privire la aceeași situație de fapt avută în vedere în cursul cercetării prealabile, a intervenit de drept suspendarea procedurii, ignorând astfel obligațiile prevăzute de Legea 360/2002. De asemenea, acesta nu a avut în vedere faptul că pentru mai multe situații de fapt cu privire la care a apreciat că agentul de poliție ar fi săvârșit abateri disciplinare, a intervenit decăderea din dreptul de a se aplica o sancțiune disciplinară”, se precizează într-un document consultat de Libertatea. 

Rușii și chinezii vor să înlocuiască dolarul american, iar aurul este câștigătorul. În ultimul an, prețul aurului a urcat cu 33%
Recomandări
Rușii și chinezii vor să înlocuiască dolarul american, iar aurul este câștigătorul. În ultimul an, prețul aurului a urcat cu 33%

Sancționat disciplinar pentru o faptă care nu există

Dosarul de cercetare disciplinară a ajuns, la un moment dat, la comisarul șef Mihai Rus, al doilea adjunct al IPJ Alba, care a refuzat să îl semneze, considerând că cercetarea disciplinară trebuia suspendată. În procesul de sancționare ar fi fost implicate și două polițiste cu funcții de conducere din IPJ Alba, care au avut rolul de a urgenta cercetarea prealabilă a polițistului.

„Lazea Călin a fost sancționat disciplinar pentru o faptă care nu există. Dogaru Florin Constantin cunoaște prevederile legale imperative referitoare la obligativitatea suspendării cercetării disciplinare în situația în care aceeași situație de fapt este supusă verificării unităților de parchet competente din punct de vedere penal, cercetarea administrativă putând fi reluată doar în situația în care cercetarea penală este soluționată definitiv”, se mai afirmă în document, referitor la fapta de abuz în serviciu de care este acuzat fostul comandant al IPJ Alba. 

În plus, o altă polițistă, rudă cu un apropiat al unui afacerist implicat în activitatea de denigrare a agentului din Sohodol, ar fi oferit informații cu privire la perioadele în care acesta nu era la serviciu, pentru ca transporturile de lemne să se poată realiza în siguranță.

Mutat „în interes de serviciu”

Demersurile afaceriștilor au avut succes în octombrie 2021, când polițistul a fost mutat „în interes de serviciu”, la Postul de Poliție Vidra. În perioada respectivă, în zona orașului Câmpeni a fost delegat un ofițer din cadrul Biroului de Operațiuni Speciale (BOS) Alba, cu atribuții pe linia supravegherii transporturilor de material lemnos. În momentul în care acesta a „interferat” cu interesele oamenilor de afaceri, a fost demarată și împotriva acestuia operațiunea de mutare din zonă. 

În cazul noului „pericol” pentru afacerile ilegale de exploatare a lemnului, demersurile au fost inițiate direct la nivelul IGPR, pentru că șefii IPJ Alba nu aveau atribuții în cazul ofițerului BOS. Procurorii DNA au reușit să „introducă”, în această nouă fază a „operațiunii” un investigator sub acoperire, care urma să „intervină” la șefii din București. 

S-a reușit astfel probarea unor alte posibile infracțiuni. Relația cu investigatorul a fost oprită în momentul în care trebuia să se dea și o sumă de bani, potențialul mituitor fiind, probabil, informat că este vorba despre un agent al anchetatorilor. Acesta a „primit”, însă, pe parcursul „negocierilor”, cantități însemnate de produse de carmangerie și băuturi alcoolice.

„Realizând probabil că investigatorul cu identitate protejată este în fapt un organ de urmărire penală, (omul de afaceri – n.r.) întrerupe întâlnirile cu acesta, înainte de a remite suma de 5.000 de euro promisă și în data de 22.03.2022 depune la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia o sesizare la adresa agentului, sesizând în mod mincinos faptul că polițistul i-ar fi divulgat existența unor măsuri de supraveghere tehnică a căror subiecți sunt Dogaru Florin Constantin și Bic Darius Vasile, în cauză fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției.

În fapt, (omul de afaceri – n.r.) e cel care i-a comunicat agentului că șefii IPJ Alba ar fi fost obiectul unei cercetări efectuată de către DNA, în întâlnirile cu investigatorul cu identitate protejată lăsând să se înțeleagă că a aflat despre măsurile dispuse în această cauză de la «șeful DGI»”, se mai precizează în documentul menționat.

Cabana șefului de la Electrica, racordată ilegal

Pe lângă sesizările la conducerea IPJ Alba și plângerile penale, cei doi polițiști au făcut obiectul și unor afirmații calomnioase pe rețele de socializare. Un așa-zis „influencer” din comuna Bistra, implicat în decursul anilor în mai multe conflicte cu polițiști din zonă, ar fi primit bani și texte scrise pentru a le citi în live-uri pe Facebook și în materiale video postate pe YouTube.

Tânărul respectiv a fost trimis în judecată în două dosare penale, fiind condamnat la închisoare cu suspendare. De asemenea, polițistul din Sohodol și, ulterior și agentul de la BOS, au fost urmăriți timp de mai multe luni de un afacerist, fiind filmați chiar și în situații private. 

În relații apropiate cu persoanele implicate în dosar a fost și un reprezentant al societății Electrica, din zona Munților Apuseni. Acesta este acuzat că a divulgat informații secrete de serviciu, respectiv datoriile pe care unii consumatori le aveau față de furnizorul de energie electrică. 

De asemenea, în cazul acestuia s-a mai descoperit faptul că deținea o cabană care era racordată ilegal la rețeaua de energie electrică, consumul nedeclarat fiind de 60.000 kw. Dosarul se află în faza finală, la DNA Alba Iulia, majoritatea inculpaților folosindu-se de dreptul la tăcere atunci când au fost chemați la audieri. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, aceștia beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Cinci polițiști, puși sub acuzare 

Într-un comunicat transmis presei, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

  • Dogaru Florin Constantin, comisar-şef de poliţie și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
  • Toma Dan, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor,  mărturie mincinoasă.
  • Moșneag Ioan George, subcomisar de poliție în cadrul I.P.J. Alba – Biroul control intern, pentru comiterea infracțiunilor de: divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, abuz în serviciu.
  • Ciucur Ilie Dan, ofițer în cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Alba, pentru comiterea infracțiunii de complicitate morală la ultraj.
  • Creț Alexandra Ioana, la data faptei agent de poliție în cadrul I.P.J. Alba – Secția 9 Poliție Rurală Câmpeni, pentru comiterea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (8)

sopa   •   20.06.2024, 23:36

ziarist de 2 lei , va iesi adevarul la iveala si in cazul tau, cum dai pe goarna tot ce mint aia de sus

sopa   •   20.06.2024, 23:33

Ma Dorin Timonea, Lazea ala ii si ala un corupt. De seful mafiei locale, Ioan Rus ce zici ma .... ziaristule ???? si de banii oamenilor luati de actualul primar ????? Doar minciuna ii la voi, mor pe capete rudele celor de la curtea de Apel

demostene1   •   20.06.2024, 19:27

o sa vina niste femei judecatori ca aia de la mangalia sau cele doua care au aprobat ca iorgulescu sa scape de inchisoare si o sa ii apere pe infractori

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Știrileprotv.ro
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
FANATIK.RO
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
FANATIK.RO
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,2 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București
Observatornews.ro
Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,2 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp
HOROSCOP
Horoscop 16 septembrie 2024. Peștii s-ar putea să observe că s-a produs o dezamorsare a tensiunii interioare în care au trăit de mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI