Alegerile electorale în Iași au prezentat scoruri mai strânse decât arătau sondajele efectuate anterior. În primul rând se remarcă prezență record pe municipiu, de aproape 112.000 de alegători, 41% în 2024 față de 26,78% în 2020. Doar la alegerile din 2012 a fost prezență mai mare după Revoluție.
Dezbinarea useriștilor, umilința PSD
Surpriza vine din zona de dreapta a opoziției actualului primar, unde au existat doi candidați. După numărarea a 95% din voturi, Marius Bodea, ex-PNL, care a trecut la USR în 2020, a adunat 25,7% din voturi, iar pe locul al treilea s-a clasat Cosette Chichirău, care a plecat din USR după ce nu a fost desemnată candidat la Primărie, ce a adunat 14,5% cu partidul ei, România ECO.
Mihai Chirica a câștigat alegerile cu doar 32,6% dintre voturi, în timp ce dezbinarea din zona USR a făcut ca cei doi candidați, Bodea și Chichirău, să strângă 40,2% împreună.
Candidatul PSD, Bogdan Balanișcu, stabilește un minim istoric pentru partidul său: se află pe poziția 4, cu 13,7%, în cea mai proastă clasare a PSD la alegerile locale organizate vreodată în Iași. Ultimul candidat care atinge pragul este Tudor Ciuhodaru, ex-PSD, candidatul AUR, care strânsese 9,1% după numărarea 95% dintre voturi. Contra-performanța este cu atât mai mare cu cât PSD a luat aproape 21% la Consiliul Local, deci Balanișcu a luat mult mai puțin decât scorul partidului.
Chichirău, comparată cu Burduja
Discuțiile cu privire la ruptura USR-istă au venit și din timpul campaniei electorale, când ambii candidați s-au încurajat unul pe celălalt să renunțe la candidatură. Iar acuzele au continuat mai intens la final, când și-au dat seama că scorurile lor combinate sunt cu 25% mai mari decât cel al primarului în exercițiu.
„Este o zi tristă pentru Iași, așa cum o resimt majoritatea celor care s-au prezentat ieri la vot. O majoritate clară i-a dat un vot de blam lui Mihai Chirica. Este o dezamăgire pe care mi-o transmiteți de când au început să apară rezultatele parțiale. Prin mașinăria infernală a alegerilor într-un singur tur și cu sprijinul direct sau indirect al unui candidat menit să-mi reducă voturile, Mihai Chirica redevine primar al orașului. Știu că sună a banc prost, dar e realitatea cifrelor. Asta e democrația de tip Belarus perpetuată de PSD, PNL, UDMR, fără tur 2”, a scris Marius Bodea pe Facebook după finalizarea alegerilor.
El a renunțat la acuzele voalate din pre-campanie și o acuză frontal pe Cosette Chichirău de faptul că l-a ajutat, indirect, pe Mihai Chirica să ajungă primar.
„Astăzi se vede clar, pe voturi, că singura bătălie care s-a dus tot timpul a fost între mine și Chirica. Nu între mine și candidatul PSD, AUR sau Cosette Chichirău. Din păcate, alături de Sebastian Burduja, Cosette Chichirău intră în topul neoficial al candidaților care au produs cele mai mari gogomănii pe centimetru pătrat în campania asta. La București n-a contat, la Iași a contat enorm. Și ne costă acum încă măcar un an cu Mihai Chirica primar”, a completat Bodea.
„Dacă USR m-ar fi susținut pe mine, l-aș fi snopit pe Chirica”
La rândul ei, Cosette Chichirău se laudă pe Facebook că a obținut un scor foarte bun pentru un partid fără buget, istoric, notorietate și susținere majoră. Scorul este dublat și de o prezență importantă în Consiliul Local, unde România ECO a avut un scor de aproape 10%.
Dar aceasta îi răspunde acuzelor lui Bodea și spune că ar fi câștigat „fluierând” alegerile dacă el s-ar fi retras.
„Celor care spun că alți candidați au pierdut sau au câștigat din cauza mea, îi invit să se uite pe cifre. Marius Bodea este plafonat la un scor maxim cu 2 în față. Asta se știa dinainte de alegeri. Cu trei partide în spate, nu a reușit mai mult de 25%, la o prezență foarte mare. Nici la București, USR nu a luat mai mult. Eu am luat singură 15 procente, cu un partid necunoscut și în ciuda tuturor obstacolelor. Dacă USR m-ar fi susținut pe mine, alături de CURAJ, l-aș fi snopit pe Chirica ca la București. Eu aș fi luat și voturile USR dacă Bodea nu candida, dar Bodea nu ar fi luat și voturile mele dacă eu nu candidam”, a scris aceasta.
Foto: Agerpres
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro