Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.
În acest al doilea dosar, Parchetul a emis Ordonanța de clasare, în care se susține, printre altele, că procurorii au reținut ca justificate declarațiile persoanelor cu funcții din sistemul medical care au spus că „Mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, pentru că nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medicală a marelui ars”.
Întrebat de procurori despre cum s-a acționat la transferul pacienților în străinătate, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu a spus că, în calitate de ministru, „nu aveam nicio atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului”.
„Doar medicul curant, adică medicii de la terapie intensivã sau cei de la chirurgie plasticã și clinica primitoare. Eu puteam să mă implic doar în asigurarea resurselor financiare și de transport și de asigurarea asistenței medicale pe perioada transportului până la preluarea pacientului de către medicii străini”, a spus Bănicioiu, conform Ordonanței de Clasare.
„Nu exista un text de lege care să fi obligat autoritățile” la transferul în străinătate
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul bucureștean Colectiv au murit 65 de persoane. În noaptea incendiului, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la 11 spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.
Parchetul a explicat decizia de a clasa acest al doilea dosar.
„Cu privire la lipsa deciziei imediate de transfer în străinătate a victimelor incendiului din Clubul Colectiv ce au decedat în zilele ulterioare, relativ la care s-a formulat sesizare sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, nu se poate reține comiterea uneia din formele de ilicit penal menționate, întrucât nu exista un text de lege care să fi obligat autoritățile la emiterea imediată a unei astfel de dispoziții”.
„În lipsa unei încălcări din legislația primară, se va dispune clasarea, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală, conform Deciziei nr. 40512016 a Curții Constituționale și Deciziei nr.51812017 a Curții Constituționale”, a dispus Parchetul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Daniel_96 • 09.08.2024, 10:36
Acesti Banicioiu si Ponta au pe constiinta 37 de tineri care au murit si atatia altii care au ramas mutilati pe viata din cauza lor. Banicioiu a zis clar ca Romania are tot ce-i trebuie pentru tratamentul acelor suflete mutilate. Nici acum n-am inteles de ce. Vad ca acum se da lovit, ca n-a avut lege. S-au oferit alte tari sa ne ajute. Nu era necesare protocoale, vazand cata suferinta exista. Fudulia si umflatul in pene i-a caracterizat atunci pe acesti doi principali vinovati. Nu stiu cum mai pun capul pe perna in fiecare seara.
sinanalpin • 08.08.2024, 22:00
legi mioritice, judecatori ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
nasty1 • 08.08.2024, 19:35
Oare cum au putut *** Comisia Europeana, cu Ursula von der Leyen, sa spuna recent ca lupta anticoruptie si justitia din Romania functioneaza bine? Atat la Comisia Europeana cat si in Romania si-au dat mana popularii (PNL) si socialistii (PSD) ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: calomnie.