Acest caz a fost distinct de primul dosar al responsabilităților din incendiu, care a fost judecat separat, au existat condamnări și despăgubiri pentru familiile celor decedați și răniți grav.

În acest al doilea dosar, Parchetul a emis Ordonanța de clasare, în care se susține, printre altele, că procurorii au reținut ca justificate declarațiile persoanelor cu funcții din sistemul medical care au spus că „Mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, pentru că nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medicală a marelui ars”.

Întrebat de procurori despre cum s-a acționat la transferul pacienților în străinătate, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu a spus că, în calitate de ministru, „nu aveam nicio atribuție în luarea deciziei de transfer al pacientului”.

„Doar medicul curant, adică medicii de la terapie intensivã sau cei de la chirurgie plasticã și clinica primitoare. Eu puteam să mă implic doar în asigurarea resurselor financiare și de transport și de asigurarea asistenței medicale pe perioada transportului până la preluarea pacientului de către medicii străini”, a spus Bănicioiu, conform Ordonanței de Clasare.

„Nu exista un text de lege care să fi obligat autoritățile” la transferul în străinătate

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul bucureștean Colectiv au murit 65 de persoane. În noaptea incendiului, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la 11 spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.

Parchetul a explicat decizia de a clasa acest al doilea dosar.

„Cu privire la lipsa deciziei imediate de transfer în străinătate a victimelor incendiului din Clubul Colectiv ce au decedat în zilele ulterioare, relativ la care s-a formulat sesizare sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, nu se poate reține comiterea uneia din formele de ilicit penal menționate, întrucât nu exista un text de lege care să fi obligat autoritățile la emiterea imediată a unei astfel de dispoziții”.

„În lipsa unei încălcări din legislația primară, se va dispune clasarea, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală, conform Deciziei nr. 40512016 a Curții Constituționale și Deciziei nr.51812017 a Curții Constituționale”, a dispus Parchetul.

Urmărește-ne pe Google News