UPDATE ora 15.00 Eugen Nicolice, membru în comisia parlamentară de anchetă, a declarat, marți, la Parlament, că obiectivele comisiei nu pot fi schimbate decât prin hotărâre a plenului reunit al Parlamentului.
„Obiectivele (comisiei de anchetă -n.r.) nu le putem schimba decât prin hotărâre a plenului reunit. Deci, ne încadrăm în acea hotărâre, dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem şi să se eschiveze”, a subliniat Nicolicea. El nu a dorit să spună dacă, în urma închiderii dosarului de la Parchet, vor fi chemate la audieri și alte persoane.
Despre decizia Parchetului, Nicolicea a spus că până acum se insista că nu ai voie să continui o anchetă în Parlament dacă a început urmărirea penală sau dacă există o anchetă la Parchet.
”Nimeni nu a spus că, dacă nu mai există o anchetă la Parchet, este afectată ancheta parlamentară. De asemenea, în decursul timpului, am spus că atunci când Parchetul a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de abuz în serviciu, care, după cum îi spune numele, este o infracţiune de serviciu, trebuie să precizeze măcar în serviciul cărei instituţii era persoana care a făcut acel abuz. Pentru că nu puteau să precizeze care era acea instituţie, evident că nu puteau să dea o începere a urmăririi penale in rem decât aşa ca să facă o glumă. De aceea răspunsul dat acum şi anume că au clasat dosarul este cel corect”, a mai afirmat președintele comisiei juridice.
UPDATE ora 14:10. Parlamentarii nu renunță la anchetarea dezvăluirilor lui Dan Andronic, referitoare la noaptea turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009. Surse parlamentare au precizat pentru Libertatea că demersul va continua, pentru că, spun aleșii, obiectivele comisiei nu au legătură cu faptele penale, pe care le ancheta Parchetul.
Dosarul alegerilor din 2009 a fost închis de Parchetul General, procurorii stabilind că „nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni”.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât – din coroborarea probelor administrate – s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art.391 alin.3 și 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 și 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României).
Parchetul General a deschis un dosar penal în luna aprilie, în care au efectuat cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.
Dosarul a fost deschis în urma unor dezvăluiri făcut de jurnalistul Dan Andronic. Acesta a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
Mai multe persoane au fost audiate la Parchetul General, în calitate de martori, în acest dosar. Printre aceștia,fostul președinte Traian Băsescu, fostul vicepremier Gabriel Oprea, jurnalistul Dan Andronic, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu.
În paralel, Parlamentul a înființat o comisie de anchetă pentru clarificarea aspectelor cu privire la organizarea alegerilor din 2009, dar și cu privire la rezultatul scrutinului prezidențial. La audieri, în comisia de anchetă din Parlament, au fost chemați și fostul director adjunct din SRI, Florian Coldea, și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Amândoi, însă, au refuzat să se prezinte în fața membrilor comisiei de anchetă.
Citește și: COD PORTOCALIU de caniculă! Temperaturile vor urca până la 40 de grade Celsius
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro