Înainte de coronavirus au existat infecții nosocomiale. Cu mult înainte, chiar. Fiindcă în februarie s-au împlinit 4 ani de la decesul primului bebeluș cu infecție nosocomială la Spitalul din Suceava.
Au fost trei, în 2016. Trei decese cauzate de aceeași bacterie, piocianic, la 3 nou-născuți.
Unei mame i s-a spus că de vină este igiena. Altei mame că a venit cu bacteria de acasă. Bebelușii au murit între 25 februarie și 17 august 2016. Aveau 27 ore, 13 zile și 10 zile.
Cei trei bebeluși care au murit:
- Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
- Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
- Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)
După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat. S-a stat circa 3 ani după expertiza medico-legală, considerată ultimul pas, însă dosarul s-a blocat și după asta.
Procurorul și avocații au găsit ambiguități, pentru că exprimările celor de la IML Iași erau foarte neclare, ocolite, de genul „se pare că”, „probabil”» și așa mai departe.
Sursă a ziarului Libertatea:
Așa că așteaptă un nou răspuns de la Institutul de Medicină Legală, iar dosarul nu poate fi finalizat – cu trimitere în judecată ori clasare – până atunci.
Azi, la același spital din Suceava este jale. 82 de persoane au murit deja în cel mai afectat județ din țară, iar peste 1.700 persoane au fost infectate cu COVID-19.
Totul a pornit la spitalul unde trei bebeluși au murit infectați cu aceeași bacterie, piocianic, iar autoritățile nu s-au întrebat de ce timp de 4 ani de zile.
Așa cum au încercat să mușamalizeze la noi, au ascuns și aici totul sub preș, până a explodat bomba.
Unul dintre părinți pentru Libertatea:
Timeline-ul a 4 ani de așteptare
Echipa de investigații Libertatea / GSP a urmărit cazul de la Suceava încă de la început. Iată cum s-a derulat acesta din 2016 și până în prezent:
2 septembrie 2016. Primul episod. Ziariștii GSP / Libertatea arată, cu documente, cum s-au stins pruncii.
5 septembrie 2016. Vasile Haidamac, sătean din Liteni, Suceava, unul dintre părinți, povestește cum i s-a spus că fiul său s-a născut sănătos, dar el nu l-a văzut niciodată în viață, fiindcă a murit peste 27 ore. “Mi-au spus să le las băiatul să îl ardă”, povestea, șocat, bărbatul, care considera că încearcă să se șteargă urme.
10 septembrie 2016. Șeful spitalului, Tiberius Brădățan, demisionează, Avocatul Poporului se autosesizează, Parchetul Suceava deschide dosar.
30 ianuarie 2017. IPJ Suceava anunță că există un dosar penal, aflat în stadiul audierilor.
29 ianuarie 2019. Parchetul anunță că abia după 2 ani se va apuca de expertiza medico-legală.
25 februarie 2019. Apar noi detalii de la dosar, nimeni n-a fost audiat timp de 2 ani.
6 decembrie 2019. Libertatea arată că expertiza medico-legală nu era încă gata.
9 decembrie 2019. În emisiunea “LA FIX” a ziarului Libertatea, Adrianei Nedelea i se spune că expertiza durează atât de mult fiindcă “opiniile de la specialiști se obțin în timpul lor liber”
16 decembrie 2019. IML Iași anunță că expertizele sunt gata.
2 ianuarie 2020. Ovidiu Manea și Ana-Maria Manea, doi dintre părinți, câștigau un proces prin care acuzau tărăgănarea cazului.
14 aprilie 2020. Dosarul nu e încă în instanță, avocații și procurorul cer lămuriri suplimentare referitoare la exprimările din expertiza medico-legală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro