Dosarul Brexit a ajuns la Curtea Supremă după ce Curtea de Justiție a decis că Guvernul britanic nu poate activa Articolul 50 fără consultarea și acordul Parlamentului. Această decizie a fost contestată de guvernul condus de Theresa May, iar dosarul a ajuns la la Curtea Supremă.
Subiectul va fi dezbătut timp de patru zile, verdictul Curții Supreme fiind așteptat în ianuarie. Astfel, planul premierul britanic Theresa May ar putea să fie întârziat, având în vedere că Guvernul de la Londra vrea să declanșeze procedura în martie.
Acesta este cel mai complex caz pe care Curtea Supremă îl are în discuție în cei șapte ani de când a fost înființată, notează agenția Reuters.
„Cazul ridică probleme dificile și sensibile în legătură cu relația constituțională dintre guvern și parlament”, sublinia luna trecută Brenda Hale, vicepreședinte al Curții Supreme.
În cazul în care premierul Theresa May câștigă la Curtea Supremă, ea poate continua planul anunțat și anume să declanșeze Articolul 50 până la finalul lunii martie. Dacă va pierde, parlamentul britanic ar putea, teoretic, să blocheze Brexitul. Asta în condițiile în care mulți parlamentari sprijină ideea ca țara să continue drumul european. Un astfel de scenariu este greu de conceput, însă un aviz din partea parlamentului ar întârzia procesul ieșirii Marii Britanii din UE.
Pe 23 iunie, aproape 52% dintre britanicii care au votat în cadrul consultării populare au ales ieșirea din Uniunea Europeană. Marea Britanie nu a declanșat încă procedura privind părăsirea blocului comunitar, care va avea loc la sfârșitul lunii martie 2017.
Rezultaltele referendumului au divizat profund Marea Britanie. Alegătorii din Scoţia, Irlanda de Nord şi Londra au votat pentru rămânerea în Uniune, iar alţi 52% dintre britanici au ales Brexitul în Anglia şi Ţara Galilor.