Principalii inculpați, din Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Spania, sunt acuzați de „fraudă organizată” și de „falsificare și înșelăciune de bunuri care pun în pericol sănătatea umană”. Unii din cei 13 inculpați prezenți marți la tribunal au recunoscut că au vândut animale „neconforme” între 2010 și 2015.
Unul dintre cei acuzați este Jean-Marc Decker, în vârstă de 58 de ani, un comerciant de cai din Bastogne, în estul Belgiei, care a fost descris de procurori ca fiind pivotul unei „vaste rețele internaționale de trafic de cai”.
Potrivit sursei citate, persoane care lucrau pentru Decker sau pentru furnizorii săi au cumpărat cai de la persoane private promițându-le „o bună îngrijire” pentru animalele lor, înainte de a le sacrifica. Peste 150 de proprietari de cai au fost victime ale rețelei, dintre care aproximativ cincizeci au intentat procese civile.
Ancheta a fost deschisă în Franța în 2013 și a fost apoi efectuată în comun cu anchetatorii belgieni, în urma unui raport al Brigăzii Naționale de Anchete Veterinare și Fitosanitare privind un abator din orașul Alès.
Serviciile veterinare au descoperit o serie de suspiciuni de fraudă bazate pe falsificarea carnetelor de identificare și a documentelor de sănătate pentru animale. În special, inculpații ar fi comis numeroase încălcări ale reglementărilor europene privind caii importați din țări ale Uniunii Europene.
Doi medici veterinari de la abator sunt acuzați de complicitate pentru că ar fi închis ochii în timpul controalelor la abatoarele din Alès.
O societate comercială, care a furnizat carnea către nu mai puțin de 80 de măcelării din sudul Franței, este urmărită penal pentru „indiferență” în ceea ce privește presupusa nerespectare a protocoalelor sanitare.
Acest proces, care ar trebui să dureze până la 24 iunie, va fi urmat de alte două, deja programate pentru ianuarie și septembrie 2023.
În 2013, a avut loc un alt scandal la nivel european, când s-a descoperit carne de cal ascunsă în preparate din carne de vită, precum lasagna Findus. Drept urmare, milioane de mâncăruri gata preparate au fost retrase din magazinele din Europa. Evitată în mod obișnuit de consumatorii din SUA și Marea Britanie, carnea de cal este uneori consumată în Franța ca o alternativă mai ieftină la carnea de vită.