UPDATE Condamnări în dosarul Colectiv. Judecătorii au anunțat sentințele definitive. Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare, jumătate față de pedeapsa din primă instanță.

UPDATE 9.40: Decizia în dosarul Colectiv va fi pronunțată azi după ora 12:00, a anunțat biroul de presă al Curții de Apel București. Ședința nu este publică.

Sunt aproape 5 luni de când judecătorii Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Iugan au rămas în pronunțare în dosarul Colectiv. De la terminarea procesului, din ziua de 21 decembrie, cei doi au amânat de patru ori pronunțarea în acest dosar, iar azi e a 5-a dată stabilită pentru ca ei să anunțe decizia finală.

Pe fond, Tribunalul București i-a condamnat pe cei trei patroni ai clubului Colectiv la câte 11 ani și 8 luni de închisoare. Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4 și actualul primar al sectorului 5, a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare. 

Între timp, între termenele procesului, Cristian Popescu Piedone a fost declarat suspect într-un alt dosar, fiind împiedicat în urmă cu două săptămâni de DNA să plece din țară de pe Aeroportul Otopeni.

Plângere la Inspecția Judiciară

În timp ce așteaptă verdictul final în dosarul Colectiv, primarul sectorului 5 a fost pus sub urmărire penală într-un nou dosar, de această dată având legătură cu activitatea sa ca edil în S5.

Iar una dintre rudele celor decedați în clubul Colectiv a cerut, la Inspecția Judiciară (IJ), cercetarea disciplinară a celor doi judecători.

„Pe rolul IJ există lucrări vizând activitatea sau conduita judecătorilor menționați. În acest moment nu putem comunica obiectul acestor verificări. Verificările prealabile fiind în curs de efectuare nu putem furniza mai multe informații”, a transmis instituția către ziar. 

DNA a cerut pedeapsa maximă pentru Piedone

La pledoariile finale din decembrie anul trecut, DNA le-a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București să dea pedepse maxime pentru Piedone, angajatele Primăriei Sectorului 4 și pompierii de la ISUBIF. 

„Inculpatul (Piedone) a jonglat cu nerespectarea legii, iar instanța de fond a fost prea blândă. Atitudinea sa a fost sfidătoare, este departe de noțiunea de solemnitate a funcţiei. E cunoscut cu antecedente penale și a continuat să încalce legea”, a precizat procurorul de ședință în sala de judecată.

Nu este posibil ca unui privat să i se aplice o pedeapsă mai mare decât unui funcționar al statului. Privații au funcționat pentru că funcționarii publici au permis asta cu bună-știință.

Procurorul de ședință al DNA:

Cristian Popescu Piedone este acuzat că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Judecat pentru abuz în serviciu, fără consecinţe deosebit de grave

Verdictul final în dosarul Colectiv era aşteptat în vara anului trecut. Dar atunci, în prima zi programată pentru dezbaterile finale – 14 iunie 2021, judecătoarea Adina Dumitrache a anunţat că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât ea şi judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile” în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici.

Celor doi judecători li s-a alăturat magistratul Carmen Găină, iar completul de divergenţă format prin includerea ei a decis, la 3 noiembrie 2021, ca de pe lista acuzaţiilor aduse lui Piedone şi celorlalţi funcţionari publici inculpaţi în dosarul Colectiv să fie eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate). 

Procesul a fost reluat, iar pe 21 decembrie 2021, la încheierea dezbaterilor, instanţa a anunţat că va pronunţa decizia definitivă pe 3 ianuarie anul acesta. Momentul a fost însă amânat pentru 3 martie 2022, apoi pentru 15 aprilie și pe urmă pentru 3 mai. 

Conform Codului de Procedură Penală, momentul pronunțării poate fi amânat succesiv, într-un termen de maximum 60 de zile, iar „în cazuri temeinic justificate”, nu mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor. 

Cu toate acestea, legea nu prevede pedepse pentru judecătorii care nu respectă intervalele de 60, respectiv 120 de zile.

Dosarul Colectiv, în cifre

● 65 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă, în urma incendiului produs, în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti.

● 52 de volume avea dosarul Colectiv când a fost trimis în instanță de Parchetul General și DNA.

● 6 ani au trecut de când Piedone a fost trimis în judecată de DNA.

● 5 judecători au fost repartizaţi în procesul Colectiv, după ce dosarul a trecut de camera preliminară: doi la Tribunalul Bucureşti şi trei la Curtea de Apel Bucureşti. 

● Peste 112 ani de închisoare au primit împreună, pe fond, cei 12 inculpați din dosarul Colectiv.

● 50 de milioane de euro sunt daunele pe care inculpații ar trebui să le plătească, potrivit deciziei Tribunalului București. 

● 19 săptămâni au trecut de când Curtea de Apel București deliberează, pentru a pronunța verdictul final din acest dosar. 

Condamnările de la Tribunalul București

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări din acest dosar:

● Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;

● Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: 8 ani de închisoare;

● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;

● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare;

● Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;

● Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;

● Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;

● Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare;

● Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;

● Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;

● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;

● Antonina Radu, pompier ISUBIF: 9 ani și două luni de închisoare;

● George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 9 ani și două luni de închisoare;

● Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;

● Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă

● SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

 
 

Urmărește-ne pe Google News