UPDATE: 16:42 Se stabilesc datele pentru dezbaterile pe fond în cauză, în zilele de 17, 20 și 21 decembrie, orele 9:30. Este partea finală a dosarului. Procurorii vor avea, în total, două ore la dispoziție, avocații persoanelor – 30 minute (cu o excepție de 15 minute), părțile civile nu vor fi limitate la timp, însă vor avea o zi din trei la dispoziție.
Pe 17 decembrie vor pune concluziile procurorii, apoi părțile civile. Pe 20 decembrie vor avea cuvântul părțile responsabile civilmente și inculpații, urmat ca pe 21 decembrie parchetul va răspunde la apelurile celorlalți.
UPDATE 16:40 Instanța a admis o probă pentru Piedone: o corespondență între ISU și OMV-Petrom în care ISU răspunde că anumite obiective nu au nevoie de autorizație PSI.
UPDATE 16:35 Completul a decis să rămână în formula de doi judecători, cei inițiali, – Adina Dumitrache și Andrei Iugan
UPDATE 16:20 Completul deliberează asupra rămânerii în aceeași formulă sau revenirea în cea de doi judecători, de la început.
UPDATE 16:05 Majoritatea apărătorilor și procurorilor sunt de acord că judecata trebuie să continue în completul Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, fără judecătoarea Găină, intrată în complet de divergență.
UPDATE 16:03 Cererea de recuzare a completului de judecată a fost respinsă.
Judecătorii Adina Dumitrache, Andrei Iugan şi Carmen Găină au decis pe 3 noiembrie că funcţionarii de la Primăria Sectorului 4, dar și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. Altfel spus, a fost schimbată încadrarea juridică – de la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Practic, prin această schimbare, aceștia sunt pasibili de pedepse mai ușoare dacă vor fi găsiți vinovați.
În plus, se poate pasa responsabilitatea financiară a instituțiilor statului: Primăria Sector 4 și IGSU – pompierii. Potrivit unui avocat consultat de Libertatea, e posibil ca, potrivit noii încadrări, statul să scape de obligația de a da despăgubiri victimelor. Acestea puteau ajunge, în total, la cel puțin zeci de milioane de euro.
În debutul ședinței din 17 noiembrie, avocatul Iorga, reprezentantul legal al câtorva zeci de victime ale incendiului din clubul Colectiv, a anunțat că a depus la Curtea de Apel o cerere de recuzare a completului de judecată pe care îl acuză de „lipsă de imparțialitate”, întrucât lipsa totală a motivării constituie „o încălcare a dreptului la un proces echitabil al părților civile”.
Avocatul argumeantează că decizia luată la termenul precedent „a generat o modificare a cuantumului pagubei ce poate fi reținută în sarcina inculpaților, cu atât mai mult cu cât părțile civile trebuiau să cunoască motivele de fapt și de drept pentru care inculpații nu răspund pentru întreg prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor”.
Ședința a fost suspendată după depunerea cererii, iar un alt complet trebuie să se pronunțe acum pe cererea avocatului.
Schimbarea încadrării
În prima decizie de condamnare din dosarul Colectiv, Tribunalul București a decis că Piedone a comis două infracţiuni de abuz în serviciu, una cu consecinţe deosebit de grave. A fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare.
La termenul din 3 noiembrie, completul de judecată a schimbat încadrarea eliminând „consecințe deosebit de grave”. Inculpații ceruseră, prin avocații lor, ca încadrarea juridică să fie schimbată din abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în neglijență în serviciu, lucru respins de instanță.
La termenul anterior deciziei, DNA a cerut instanţei să respingă toate cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici.
Decizia se aplică primarului Piedone, funcționarilor de la Primăria Sectorului 4 și pompierilor ISU inculpați în dosarul Colectiv.
După decizie, magistrații au anunțat că la termenul din 17 noiembrie se va discuta „compunerea completului care va soluţiona cauza în continuare”. Altfel spus, pe 17 noiembrie va fi clar în cât timp va fi anunțată decizia finală în dosarul Colectiv.
Condamnările de la Tribunalul București
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
- Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
- Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
- Antonina Radu, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
- George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: 8 ani de închisoare;
- Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
- Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
- Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
- Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
- Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare;
- Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
- Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
- Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
- SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Decizia nu este definitivă. Verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.
65 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă în urma incendiului produs în clubul Colectiv, acum 6 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro